söndag 13 november 2011

Kampen går vidare

1979 slutade homosexualitet att betraktas som en psykisk sjukdom i Sverige, åtminstone enligt den officiella medicinska klassificeringen. Diskriminering p g a sexuell läggning är sedan länge förbjuden.

(Attitydförändringen bland folk i allmänhet har dock fortfarande en bit kvar.)

I Kina är läget ett annat, där är motsvarande årtal 2001, och diskriminering på arbetsplatser är fortfarande både vanlig och tillåten.

I helgen deltog runt 2 500 personer i en Prideparad längst Hongkongs gator, då man krävde att åtminstone denna del av Kina inför lagar mot diskriminering av homosexuella.

"Jag är här för att stödja kampen för mänskliga rättigheter", sade 30-åriga Jen, som tillsammans med sin vänner demonstrerade med stort plakat som uppmanade till jämställdhet och respekt.

"Vi är alla bara människor, och bör betraktas som jämställda oavsett ras, ekonomisk situation eller sexuell läggning."

Så fundamentalt självklart. Och ändå så svårt.

Men kampen går vidare, och Prideparaden i Hong Kong är ytterligare ett steg i rätt riktning.

SVT AB SvD GP D

Ett annat exempel på ett steg i rätt riktning är att sex telekomföretag har bildat en grupp som får till uppgift att arbeta med mänskliga rättigheter och företagens ansvar. Gott!

Exempel på ett steg i fel riktning (det finns tyvärr sådana också):

Stadsfullmäktige i S:t Petersburg är på gång att införa böter för den som gör "propaganda" för homosexualitet, med bötesbelopp på mellan 700 och 11.000 kronor.

En av ledamöterna vill gå ännu längre och kräver fängelsestraff.

Sanslöst. Vad är det man är så rädd för?

AB SvD GP D

Jag roade mig med att kolla vad jag skrivit tidigare i ämnet, genom att helt enkelt söka på Homosexualitet på Håkans Blogg. Jag hickade nästan till när jag såg resultatet (och då tror jag ändå inte att det är heltäckande):

Utvecklingen går framåt... Det är bara en tidsfråga Bibelns syn på homosexualitet FN och de mänskliga rättigheterna Som sagt; än finns det hopp... Än finns det hopp... Dags att rita om kartan... Det är inte OK Måste vi det? Än har vi långt kvar Varför ligger inte Sverige i täten? Det bör man inte Det är väl det som är poängen? Ministrar i blåsväder

4 kommentarer:

 1. Biblens syn på sex mellan man-man/kvinna-kvinna är den korrekta - ingen tvekan om det. Syns på kroppen, att man o kvinna är skapade för varann. Så enkelt är det faktiskt. Att sen dom, som kallar sig homosexuella, inte vill acceptera det, är en annan sak o deras problem.

  SvaraRadera
 2. Eppes, att det är "deras problem" är motsatsen till att göra det straffbart. Problemet Håkan skriver om är att vissa människor (i Kina och Ryssland i det här fallet) *inte* låter det vara "deras problem".

  SvaraRadera
 3. Den där Eppe har helt rätt så länge man är bibeltrogen! Men vem är det 2011? Tack och lov har vi vetenskap idag :)

  SvaraRadera
 4. homosexuell har samma rättigheter som alla andra man och kvinna behöver inte vara gjorde för varandra så sluta med detta peice of shit talk

  SvaraRadera