söndag 12 december 2010

Än finns det hopp...

Jag har i ett tidigare blogginlägg (se här) berört FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna, och det bekymmersamma i att inte samtliga medlemsländer är helt ense om att dessa rättigheter ska gälla alla människor, även de homosexuella.

Dagen.se meddelar att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar världens länder att avkriminalisera homosexualitet:

”Fortfarande är homosexualitet betraktat som ett brott i över 70 länder, och det är inte rätt, sa Ban Ki-moon i ett tal på FN:s Människorättsdag på fredagen.

FN-chefen sa att han under en resa i Afrika nyligen uppmanade ledare där att avskaffa lagar som förbjuder homosexualitet.”

Än finns det hopp…

Vi västerlänningar har däremot ofta en tendens att tro att vi är mera frisinnade och upplysta i denna fråga än ”primitivare” länder…

”USA:s FN-ambassadör Susan Rice talade vid samma tillfälle och hon utryckte sin besvikelse över torsdagens omröstning i den amerikanska senaten, då republikanerna röstade för att behålla förbudet mot öppet homosexuella inom den amerikanska försvarsmakten.”

Även frihetens förlovade land har uppenbarligen långt kvar…

************

Kompletterande not 19.12.10:

Glädjande nyhet från USA: Homoförbudet i försvaret hävt!

(Länkar: AftonbladetDNHD, SvD, och GP.)

På attitydområdet finns fortfarande mycket kvar att göra (se ovan republikanernas hållning i frågan), men detta är ett tydligt steg i rätt riktning.

Än finns det hopp...

2 kommentarer:

 1. Gustaf Nordenskiöld19 december, 2010

  Stöd wikileaks, det bästa queerprojektet mot hetrosexuell makt. Vi kan inte ha hetrosexuella ledare längre se bara på den växande främlingsfientligheten och rasismen eller de hetrosexuella krigen - förena dig med oss, riv sönder den hetrosexuella makten med psykiskt våld, förfölj, mobba, baktala, gör livet surt för, sabbotera, stjäl varor och ideer allt från hetrosexuella, dränera hetrosexuellas ekonomi gynna enbart homosexuella då du konsumerar. Infiltrera alla hetrosexuella kretsar och riv sönder de regler och normer som dominerar där. Ha alltid en jasägare bredvid dig, om du ska säga något som bryter mot normerna/reglerna i din grupp så är det mycket lättare om du vet att någon genast håller med, det du säger blir genast ett faktum. Motsatsen är en bortpysning tex om fienden säger något som påvisar det facistiska i queernormer så ska det genast pysas bort, den som säger det ska känna sig löjlig, homofobisk, uttittad osv.

  SvaraRadera
 2. Tack för alla goda tips, Gustaf…

  Min enkla ståndpunkt är denna: låt var och en få vara sig själv, och få leva sitt eget liv med allt vad det innebär; personlighet, intressen, drömmar, sexuell läggning …, en ståndpunkt som självfallet bl a leder till ett motstånd mot kriminalisering av homosexualitet och en glädje över att förbudet mot homosexualitet inom det amerikanska försvaret nu är hävt.

  Vad mig själv beträffar kan jag meddela att jag är i högsta grad heterosexuell, ifall nå’n undrar…

  SvaraRadera