söndag 8 maj 2011

Måste vi det?

I en av TV 4:s Kalla Fakta-inspelningar med dold kamera säger en kårledare i Frälsningsarmén att homosexuellt sex är en synd.

Behöver man ha en dold kamera för det? Är inte Frälsningsarméns inställning allmänt känd?

Frälsningsarmén får årligen en miljon kronor från Nämnden för statligt stöd till trossamfund, samtidigt som lagen säger att stöd bara kan gå till "samfund som lever upp till samhällets grundläggande värderingar."

Kan inte dra någon annan slutsats än att synen på homosexualitet som synd anses tillhöra samhällets grundläggande värderingar. Hur kan man annars motivera stödet?

Kyrkominister Stefan Attefall säger att "alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter, ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget."

Nej, måste vi det?

AB SVT SVT SVT SVT DN SvD SKD NSK HD GP D D D D D D D D D

10 kommentarer:

 1. Logiskt felslut. Om "samhällets grundläggande värderingar" inte behandlar homosexualitet, så skulle Frälsningsarmén kunna få stödet, utan att synen på homosexualitet för den sakens skull måste "anses tillhöra samhällets grundläggande värderingar".

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att det är ett logiskt felslut OM "samhällets grundläggande värderingar" inte behandlar homosexualitet.

  Men jag anser att i samhällets grundläggande värderingar bör också synen på homosexualitet finnas med, det är ingen perifer fråga.

  SvaraRadera
 3. Fast nu är väl Frälsningsarmén bara trogna den heliga skrift? Där beskrivs ju homosexualitet som synd.

  Det märkliga är väl att Svenska Kyrkan har bestämt sig för att bortse från vissa obekväma texter i bibeln och omfamna vissa andra som passar deras egna syften bättre.

  SvaraRadera
 4. "Men jag anser att i samhällets grundläggande värderingar bör också synen på homosexualitet finnas med, det är ingen perifer fråga."

  Tja. Du anser. Andra anser annat. Och vem som har rätt, det är ett diskussionsämne, passar bra i en TV-progrom.

  SvaraRadera
 5. peder nielsen09 maj, 2011

  Man kan inte blir Frälsningsofficer som aktiv homosexuell. (Däremot som passiv.)
  Men annars är det en icke-fråga i Frälsningsarmén. Man kan vara vanlig medlem och homosexuell. Och framför allt - man ger hjälp till den som är hemlös, missbrukare, misshandlad eller behövande utan att fråga efter vad man gör i sängkammaren och med vem. Det är religionshatande bloggare och sensationslystna journalister som är så sexfixerade.
  Jag har dessutom svårt att se det som så upprörande att Frälsningsramén får statligt stöd till sin verksamhet - cirka en miljon förra året. Som jämförelse kan nämnas att RFSL fick sex miljoner från staten att bedriva heterofob propaganda för.

  SvaraRadera
 6. Intressant och mycket värdefull fråga som avslutar blogg-inlägget. Måste statliga medel gå till kyrkor? Jag personligen tycker, att kyrkorna kan vara lika rakryggade som t.ex. Amnesty International och Greenpeace som helt enkelt vägrar ta emot bidrag av samhället. De vill vara oberoende helt enkelt. Så mycket mer borde de organisationer och kyrkor som företräder Den Allsmäktige finna andra och bättre vägar till finansiering av sin verksamhet.

  SvaraRadera
 7. Anonym skriver:

  "Det märkliga är väl att Svenska Kyrkan har bestämt sig för att bortse från vissa obekväma texter i bibeln och omfamna vissa andra som passar deras egna syften bättre."

  Håller med Dig i Din beskrivning av Svenska Kyrkan.

  Men är det så märkligt?

  ************

  Peder,

  jag ser mig varken som religionshatande eller som sexfixerad.

  Jag betraktar mig själv som religiös i nå'n mening, jag har en gudstro, men vägrar låta mig låsas in i en religiös mall, med allt vad det innebär.

  Och visst, sex är intressant...

  Jag ser det inte heller som speciellt upprörande att Frälsningsarmén får statligt stöd, de gör tveklöst mycket gott.

  Men jag delar Jonas' uppfattning att andra lösningar hade varit bättre, bl a av de skäl Jonas anger.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker man ska kunna acceptera att det finns olika värdegrunder. För mig som Kristen är RFLS syn på sex horribel och skadlig men i vårt sexfixerade land skulle väl inte så många hålla med om det. Sex är en rättighet större än rätten till liv iaf om man ser på abort statistiken.

  SvaraRadera
 9. 1.7 MILJARDER går till Palestinska myndigheter.... Det är föbjudet att vara homosexuell där....

  Stoppa stödet till Palestina NU! Nu hoppas jag att du Håkan går ut med en bloggpost och fördömmer detta bidrag, annars är du en hycklare!

  /Bilbo

  SvaraRadera
 10. Bilbo, har Du läst min närmast föregående kommentar?

  SvaraRadera