måndag 24 januari 2011

Religionskritik och islamofobi

Christer Sturmarks bokförlag Fri Tanke förlag lanserar just nu tidskriften Sans - ett ”existentiellt magasin i upplysningens anda”.

Låt oss förmoda att Sturmark själv kommer att skriva en hel del i tidningen.

Premiärnumrets omslag stoltserar med en kvinna i burka och rubriken ”En Gud för kvinnor?” I Seglora smedjas notis kommenteras detta med meningen ”Som vanligt får religionskritiken en islamofobisk undertext.”

Sturmark o co reagerar på detta (jag förstår honom) i en artikel på Newsmill. Rubriken till artikeln lyder dock - Helle Klein stämplar humanistisk idékritik som islamofobi.

Fler än jag som reagerar på oförmågan från båda sidor att föra en nyanserad och saklig debatt, istället för att stämpla en etikett - som det inte riktigt finns täckning för i respektive persons resonemang - i pannan på varann?

(...åtminstone i detta specifika fall, bör jag tillägga… för att inte själv göra mig skyldig till onödig/osaklig generalisering…)

************

Uppdatering 110125:

Helle Klein och Christer Sturmark möttes i Gomorron Sverige, det gick inget vidare...

Bengt Malmgren, läkare och katolik i Stockholm skriver bra på sin blogg - bl a att "debattens fokus här som i många andra sammanhang hamnar på en metanivå, där frågeställningen inte handlar om sakinnehållet i det man tar upp, utan "vems ärenden man går" genom att betona det ena eller det andra. Jag tycker den svenska debatten alltför fort hamnar i den hörnan."

Helle skriver på sin blogg: "Christer Sturmark och jag var överens om behovet av en längre och mer sansad debatt i denna fråga. Humanisterna och Seglora smedja kommer att bjuda in till en sådan framöver."

Gott!

************

Du som är mer än ytligt bekant med min blogg vet att jag diggar båda dessa debattörer:

HBHB 2, HB 3, HB 4HB 5, HB 6, HB 7

1 kommentar:

  1. Jaså, har Christer Sturmark börjat bli beskylld för att vara islamofob. Det hade varit svårt att hävda när han hade Abd Al-Haqq Kielan i sin talaragentur. Jag försökte på den tiden upplysa Christer om islam och påtala nödvändigheten för hans trovärdighet att inte bara hacka på kristendomen utan inta en mer vetenskaplig hållning till alla religioner, dock utan märkbar framgång, men en och annan polett har kanske börjat trilla ner sedan dess.

    SvaraRadera