lördag 15 oktober 2011

Det är inte OK

Sverigedemokratisk ungdom höll idag en demonstration för ett tryggare Malmö i just... Malmö. Och som ett brev på posten dök också motaktioner upp.

På Stortorget, där Sverigedemokraternas samlats, fanns också många motdemonstranter som målmedvetet förde oväsen så att mötestalarna knappt hördes.

Gruppen Skåne mot rasism fanns på plats för att protestera mot SD.

”Vårt främsta mål är att stoppa deras demonstration. I andra hand vill vi knuffa ut dem ur stadskärnan”, skriver man på hemsidan.

Att vara mot rasism är inte bara OK, det är en nödvändighet i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati.

Att störa eller försöka stoppa ett demokratiskt valt politiskt partis torgmöte - och på så sätt förvägra partianhängarna att offentligt uttrycka sina politiska ståndpunkter - är inte OK.

När man dessutom betänker att polisens insats för att hålla ordning kostar skattebetalarna 1,5 miljoner kronor blir saken ännu tydligare.

Pengar som skulle kunnat användas mycket bättre. I kampen mot rasism, t ex.

SVT AB AB DN SvD SvD SKD BT HD GP GP BT D

************

Mer om min syn på SD och hur de bör bemötas:

Debattera och visa respekt Utan kritik, förmodar jag... Vad är problemet? Många frågor... Allt annat är kontraproduktivt Bra... och uselt

6 kommentarer:

 1. Sunt och vettigt resonerat.
  Är själv inte odelat negativ till SD:s ståndpunkt eller partiprogram (läst det, innehåller inget som antyder rasism). Men som läget är nu hålls debatten låst och polariserad. Ena änden talar om för den andra vad den tycker och vad den står för. Inget vettigt (eller i närheten av sanningen) kommer fram. Bara primalskrik... :(

  SvaraRadera
 2. Om vänstern nu inte varit så odemokratisk så hade ju dess en och en halv miljon kunnat användas till bättre saker. Jag menar vi har ju sett hur kommunister beter sig när det inte är så många poliser.

  SvaraRadera
 3. I en demokrati är det helt OK att demonstrera mot något man inte gillar. Ett sätt att demonstrera är att väsnas så någon annan inte hörs. Kan verka som ojust men fortfarande gäller "luften är fri". Är man däremot provocerande och söker konfrontation är det nått helt annat. Men att störa ett torgmöte genom att överösta talaren är inte odemokratiskt.

  Att det polisen kostar pengar är verken SDs eller motdemonstration fel utan demokratins. En kostnad vi får leva med.

  SvaraRadera
 4. Absolut. Lika viktigt som att kämpa mot rasism är att kämpa för fortsatt demokrati, yttrandefrihet, kvinnoförtryck och homofobi.

  SvaraRadera
 5. På ett mycket elegant sätt har SD gjort sin poäng klar och tydlig - Malmö är otryggt. Om Malmö nu var så tryggt, då skulle det inte behövas så många poliser varje gång det skulle demonstreras. SD 2012 :)

  För övrigt tycker jag alla som är "mot rasism" kan skicka alla sina egna pengar till Migrationsverket m.m. och betala de hundratals miljarder som det kostar att "ta hand om" invandringen, så som den görs i Sverige. Blanda bara inte in mig!!

  SvaraRadera
 6. "I en demokrati är det helt OK att demonstrera mot något man inte gillar."

  Absolut, det gör ju SD.

  "Men att störa ett torgmöte genom att överösta talaren är inte odemokratiskt."

  Jo, i den meningen att man i praktiken hindrar andra från att uttrycka sina åsikter. Kanske inte olagligt, men oacceptabelt.

  Vad motdemonstranterna borde ägnat sig åt är egna torgmöten på annan plats, och gärna en utmaning till torgdebatt med SD.

  Men det hade såklart krävt mer. Typ sakargument.

  "Att polisen kostar pengar är varken SD:s eller motdemonstration fel utan demokratins. En kostnad vi får leva med."

  Jag håller med om att det är en kostnad vi får leva med, vi lever inte i en perfekt värld.

  Men man kan däremot ALDRIG ta ifrån den enskilde bråkmakaren dennes personliga ansvar, och skylla på något/någon annan.

  SvaraRadera