onsdag 22 september 2010

Debattera och visa respekt!

Vad jag anser om främlingsfientlighet och rasism framgår med all önskvärd tydlighet av ett flertal av mina blogginlägg.

Jag håller dock med Birger Schlaug, f d språkrör för Miljöpartiet, som på SVT.se:s debattsida anser att ”världen blir bättre om man talar med varandra, även med sådana vars åsikter man inte delar eller ens kan acceptera. Politikers och journalisters behandling av Jimmie Åkesson är kontraproduktiv och pubertal”.

Schlaug berättar att han tog en fika i TV-huset efter ett soffbesök i Gomorron Sverige dagen efter valet: ”Åkesson kom in och det lade sig en märklig stämning över rummet, man vände ryggen till, låtsades som om man inte såg honom och hans medföljare. Där fanns politiker, ledarskribenter och annat fint folk. Det var en märklig, för att inte säga tragikomisk stämning.”

”Själv har jag den uppfattningen att man skall agera som man tror att Mahatma Gandhi skulle ha gjort, han hade nämligen förmåga att påverka människor till det bättre genom sitt sätt att vara.”

Ett budskap - aktuellare än någonsin - till varje lokal-, regional- och rikspolitiker i detta avlånga land. Det är nu det gäller att föregå med gott exempel, inte genom att undvika och nonchalera, utan genom att mötas, debattera och visa respekt!

2 kommentarer:

 1. Ja, obehagliga saker försvinner inte bara för att man låtsas som om att de inte finns. Problem löses genom att aktivt bearbeta problemet och visa på en possitiv väg framåt.
  Tobbe

  SvaraRadera
 2. Det är sorgligt att upplysta moderna människor inte har fattat att man inte ska frysa ut eller mobba andra. Särskilt inte dom man vill påverka!
  Det är verkligen kontraproduktivt!

  Maria

  SvaraRadera