måndag 6 december 2010

Ställer Du upp?

Är Du rasist? Främlingsfientlig? Nähä, tänkte väl det.

Men då kommer nästa fråga: Är Du beredd att stå för det?

”Om Du inte vill att de främlingsfientliga krafterna ska få ännu mer utrymme måste Du ta fajten varje dag."

"Du och jag måste diskutera frågan i våra fikarum, med våra släktingar, grannar och vänners vänner. Vi måste stå upp för att allas lika värde är en grundläggande fråga i en demokrati värdig namnet.”

(Saxat ur chefredaktör Susanna Lundells ledare i Hotellrevyn, nr 10 2010.)

Ställer Du upp på det?

Vars och ens ansvar

5 kommentarer:

 1. Jo men visst ställer jag upp på det. Men man måste väl också vara ärlig och tillstå att man inte alltid orkar leva upp till sina egna ideal. Och ångra sig efteråt.

  Ibland (på bussen t.ex.) har jag bara suttit som ett fån, när någon vräkt ur sig ett och annat.

  Andra gånger tuffar jag till mig. För ett tag sen var det en tant som baxade ombord sin rollator på bussen. Jag har lagt märke till henne tidigare. Hon brukar muttra över allt möjligt.

  Den här dagen muttrade hon högt, när hon gick förbi en barnvagn. ” Usch! Dom har ju så stora barnvagnar! Utlänningarna!” (Hon hade nog tänkt sig att få medhåll av mig, som stod intill.)
  ”Jaså, importerar dom sina vagnar själv då?”, fick jag till det.
  Tanten blev tyst, men om det gav något djupare intryck är en annan fråga.

  Vi får alla peppa varandra till att våga vara mindre fega.

  SvaraRadera
 2. Den var bra, det gäller i sådana lägen att vara snabb i tanken…

  Jag tror att det kan ha sin effekt att man – ibland tillsynes omedvetet - markerar att man inte tänker ”nappa” på betet, och att man – som Du skriver – vågar vara mindre feg, även om det är tufft.

  Det finns nog tyvärr inga genvägar…

  SvaraRadera
 3. Är du homofob? Är du kvinnofientlig? Är du antisemit? Nähä, tänkte väl det.

  Men då kommer nästa fråga: Är Du beredd att stå för det?

  ”Om Du inte vill att de islamistiska krafterna ska få ännu mer utrymme måste Du ta fajten varje dag. Du och jag måste diskutera frågan i våra fikarum, med våra släktingar, grannar och vänners vänner. Vi måste stå upp för att allas lika värde är en grundläggande fråga i en demokrati värdig namnet.”

  Islamisterna är många bland muslimerna, kanske i majoritet. Vad gör du för att stoppa deras inflytande i Sverige?

  Skriker "rasister" åt SD? Jaha, tänkte väl det.

  SvaraRadera
 4. "Anonym" - tack för Din kommentar, den har sina poänger.

  Som svar på Din fråga – där Du tyvärr drar en alltför förhastad och felaktig slutsats angående mitt sätt att ”ta fajten”: Nej, jag skriker inte ”rasister” åt SD, och jag tycker genuint illa om den typen av retorik/härskarteknik.

  Om detta har jag skrivit i tidigare inlägg (http://hakans-blogg.blogspot.com/2010/09/vad-jag-anser-om-framlingsfientlighet_22.html#links, http://hakans-blogg.blogspot.com/2010/10/jag-har-tidigare-namnt-birger-schlaugs.html#links), där mitt förhållningssätt klart framgår; bl a citerar jag en krönika av Johanne Hildebrandt (publicerad i Aftonbladet för en tid sedan):

  "Människor förändrar sig sällan av att bli utstötta eller påhoppade. Tvärtom, sådant brukar snarare radikalisera åt något håll. Att med respekt diskutera, granska och bemöta argument med fakta är mig veterligen ett mer effektivt sätt att få någon att byta ståndpunkt."

  När man diskuterar laddade ämnen, och – vid behov – ”tar fajten”, är det superviktigt att hålla sig till sakfrågan, vare sig det gäller rasism, antisemitism, homofobi eller kvinnofientlighet.

  Och att alltid stå upp för de mänskliga rättigheterna, oberoende av var kränkningarna av dessa rättigheter än dyker upp och från vilket håll de än kommer.

  SvaraRadera
 5. Jag vill i det här sammanhanget citera en presskommentar från Humanisterna angående självmordsbombaren i Stockholm (och den allmänna tendensen att generalisera):

  ”Mycket pekar på att Självmordsbombaren var muslim och sade sig agera i islams namn. Men vi får aldrig hemfalla åt kollektiviseringen eller kategoriseringen av människor.”

  ”Vi känner stor medkänsla och sympati för alla de muslimer som riskerar att oförskyllt drabbas av människors dömande generaliseringar och förenklingar efter denna terroristattack.”

  Läs hela blogginlägget här: http://humanistbloggen.blogspot.com/2010/12/presskommentar-fran-humanisterna-med.html

  SvaraRadera