söndag 5 december 2010

På ren svenska...

Christer Sturmark, Humanisternas ordförande och numera chefredaktör för livsåskådningsmagasinet SANS, skriver i en artikel på Aftonbladets hemsida om ett - av Täby kommuns personalförening arrangerat - ”änglamingel” med en ”clairvoajant ängelterapist” som lärde ut om änglar, guider och andar från ”den andra sidan”.

Ca 25 personer samlades för att bl a lära sig att ”änglar vibrerar på en högre frekvens och att de är svåra att se för oss ’otränade’. Så kallade ”guider” vibrerar på en lägre frekvens, medan helt vanliga andar, alltså människor som gått över till andra sidan när de dött, vibrerar på lägsta frekvensen. Men de är snälla ändå.”

”Det hela presenterades utan ett uns av ödmjukhet: detta var fakta, därom rådde ingen tvekan.”

Att skattemedel (föreningen får ett bidrag på ca 200 000:-/år) går till denna typ av verksamhet kan naturligtvis ifrågasättas – ett flertal debattörer, däribland nämnde Sturmark – gör det med skärpa.

Om vi utgår från att skildringen är korrekt (Sturmark var själv närvarande, i egenskap av granskande journalist...): Det som upprör mig mest är inte att skattepengar läggs på dumheter, det som upprör mig mest är själva dumheterna:

”Därefter fick kursdeltagarna lite visdomsord från andra sidan, bland annat fick de lära sig att funktionshindrade personer föds med sitt handikapp för att de behöver lära sig att ta emot hjälp, en slags reprimand för att de var dåliga på att ta emot hjälp i sitt förra liv.”

”Deltagarna får också lära sig att om vi drabbas av att flera av våra nära och kära dör, så beror det på att vi behöver lära oss att hantera sorg. Förlusten av närstående är egentligen ett tecken på att vi behöver andlig upplysning.”

Maken till oförskämdhet och förolämpning gentemot handikappade och människor vars anhöriga gått bort har jag sällan hört! Detta representerar en människosyn som är under all kritik.

Sturmark skriver på sin hemsida:

”Anser kommunen att detta är en lämplig utbildning för de kommunanställda på socialförvaltningen som var närvarande på mötet?”

Om svaret är ja, så är det – på ren svenska – för j*****t!

2 kommentarer:

 1. Jag läste om detta på Sturmarks blogg tidigare och blev som du upprörd just av den där tanken på att sjukdom är en gåva. Vissa människor blir handikappade för att dom måste lära sig att ta emot hjälp? Blir så upprörd. Inte minst för att många går på denna typ av budskap. Mycket av det han skriver är, faktiskt, väldigt träffsäkert.

  SvaraRadera
 2. Täby kommun har tänkt till och skriver följande på sin hemsida, ”med anledning av personalföreningsaktiviteten ”Änglamingel":

  ”Aktiviteten har väckt massmedial uppmärksamhet och skapat irritation bland medarbetare och medborgare som ifrågasätter aktiviteten."

  "Täby kommuns uppfattning är att det är beklagligt att det förekommit en aktivitet inom ramen för vår personalförening som kan uppfattas som ett ställningstagande. Vi kommer tillsammans med KOMIKs styrelse att diskutera de värderingar som bör ligga till grund för arrangemang i framtiden så att vi undviker att liknande frågeställningar uppstår.”

  Gott så!

  SvaraRadera