lördag 2 augusti 2014

Det tror inte jag...

Just nu pågår Prideveckan i Stockholm. Tidigare idag samlades ett trettiotal besökare och ett antal kyrkoledare till ett seminarium med temat "På vilka villkor släpps hbtq-personer in i de kristna samfunden i Sverige?"


Pingstledaren Pelle Hörnmark: "Jag tror att det går att hitta en väg där man är tolerant och respektfull utan att behöva göra avkall på sin övertygelse."


Det tror inte jag... Åtminstone inte om man samtidigt också vill uppfattas som tolerant och respektfull.


Hörnmark: "När det gäller Bibeln har vi en mer bokstavstrogen tolkning (än Equmeniakyrkan, min anmärkning). Vi viger till exempel bara man och kvinna."


En homosexuell person upplever som regel sin sexuella läggning som en medfödd och genuin del av sin personlighet. Att då av t ex en pastor få "veta" att "du lever inte enligt Guds vilja, ändra dig!"  och att pastorn inte vill viga vederbörande tror jag knappast kan uppfattas som tolerant och respektfullt.


(Ok, man uttrycker sig kanske mer diplomatiskt, men budskapet kan man inte smyga med, hur man än vrider och vänder på det.)


Rätt eller fel i sakfrågan (min ståndpunkt framgår tydligt av andra blogginlägg...) - jag är övertygad om att Hörnmarks förhoppning är en utopi.


Man får nog även fortsättningsvis i de konservativa kretsarna finna sig i att uppfattas som intolerant och respektlös. Eller ändra ståndpunkt.


************


Dagen: Hantera homosexualitet mer vist Sådan är EFS syn på homosexualitet


KT: Jourbutik blir vigsellokal under Stockholm pride, Drop - in lockade under Pridefestivalen


Tidigare på Håkans Blogg: Ekar det inte ihåligt här någonstans? Allvarligt talat... Utmaningar Instämmer...


Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar