måndag 19 december 2011

Det är väl att hoppas på för mycket

”Myterna om invandringen på nätet måste ifrågasättas" anser integrationsminister Erik Ullenhag som idag lanserar en ny hemsida på nätet där ett antal av de vanligaste myterna om invandrare och minoriteter samlats.

"De som sprider främlingsfientlighet får finna sig i att vi som står för öppenhet och tolerans ifrågasätter deras åsikter."

Inte bara det, det är vår förbaskade skyldighet.

Dock varnar experter för att sidan kan bli kontraproduktiv.

”Att fördomarna bemöts officiellt kan ge dem extra tyngd”, säger Lisa Bjurwald, expert på högerextrema rörelser.

Tja, kanske bland de redan övertygade. Men de som befinner sig i gråzonen då?

Bjurwald har goda förhoppningar om att en del av dessa kan nås av sidan.

"Det kan vara unga som har surfat in på någon högerextrem sajt, och nu undrar: Är det verkligen så här? De kan få hjälp med ett faktaunderlag som motpol till dessa åsikter."

Hoppas att det i så fall blir sidans dominerande effekt.

Sverigedemokraterna reagerar - föga förvånande - på sidan, och menar att uppgifterna är "grovt vinklade och i många fall vilseledande".

Partiet avser nu att göra en KU-anmälan, eftersom det anser att regeringen genom sina påståenden är ute på "mycket djupt vatten", ja, rent av ljuger i vissa avseenden.

"Genom att tala om myter försöker regeringen tysta en viktig debatt och skuldbelägga de människor som vågar yppa någon kritik", menar SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Må en saklig och hederlig debatt komma ut ur detta.

Men det är väl att hoppas på för mycket.

AB SvD SvD D

9 kommentarer:

 1. Det går inte att föra en saklig debatt om invandringen i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Apropå Regeringens nya hemsida där man säger sig vilja slå hål på några myter. Bl.a. om invandringens kostnader.
  Har man inte pratat ihop sig alls mellan ministrarna? Det kan man med fog få fråga sig då vår finansminister verkar lite mer bekymrad än Ullenhag om invandringens nuvarande kostnader.
  http://www.youtube.com/watch?v=LzzSBQa5Oj8
  Det som Ullenhag kallar myter? "Vem i hela världen kan man lita på"?

  SvaraRadera
 3. Fördomar måste alltid bemötas... http://www.hesperus.nu/?p=1133

  SvaraRadera
 4. det var ju väntat att detta ämne saknar kommentarsmöjlighet,tabuiserat som det är och bara en uppfattning,den officiella får råda.Allt annat skall bara tystas ! Basta ! Hela grejen är ju ett facit på just detta att det går inte,och man får inte diskutera massinvandringens implikationer och kostnader. Här finns massor av frågor att ställa !

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte många av svaren på myterna var dåliga. Man pratar om asylsökande, men glömmer bor att de flesta invandrare är anhöriginvandrare. 10000 låter inte så mycket, medan vi tar emot 100 000 invandrare per år. Många av "myterna" har saker som utelämnas eller förvrängs

  SvaraRadera
 6. Petronella Karlsson20 december, 2011

  Många av dem som anser att man "inte får prata om invandrare" (vilket sker dagligen och stundligen, pratandet alltså) kör med dessa patologiska myter på samma sätt som man på 1970-talet spred "sanningar" om spindelägg i kinden, råttänder i pizzan och potatisodling i parketten.
  Allt detta var "sant" då man hört det av en pålitlig källa, någon kompis kusins farbror hade minsann sett/hört det.

  De myttroende läser statistik som en viss potentat läser Bibeln, allt förvrängs så det ska passa den redan färdiga världsbilden.

  Om man nu, som några tidigare kommentatorer här ovan, fortfarande anser att man inte får prata om invandring, gör det då ärligt och rakt i stället för att genast vräka ur er "allt annat ska bara tystas!" eller "det går inte att föra en saklig debatt om invandringen i Sverige".
  Men glöm inte att till en debatt hör att man kan få mothugg.

  SvaraRadera
 7. Petronella Karlsson20 december, 2011

  Ps
  @Anonym, 19/12: du talar om 100 000 invandrare per år, det är sant. Det är också sant att många av dessa är återflyttande svenskfödda, som arbetat eller studerat utanför landets gränser. Andra kommer hit för att själva studera några år.
  Det är också sant att många av alla dessa invandrare kommer från EU-länder.

  Enligt SCB:s beräkningar kommer invandringen minska något till runt 70 000. Av dem är 57 000 UTRIKES födda (alltså, vi vet inte om de kommer från Danmark, Tyskland eller Somalia).
  Samtidigt kommer utvandringen att öka.
  Invandringsöverskottet kommer ligga på runt 19-20 000.

  Här är länken: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____91832.aspx

  SvaraRadera
 8. Fördomar måste alltid bemötas… Del II http://www.hesperus.nu/?p=1142

  SvaraRadera
 9. Petronella

  Jag är på intet sätt inblandad i din diskussion, men jag vill verkligen fråga dig på allvar, om Du tror att den största delen invandrare i nästa år kommer från Tyskland, eller om Din tanke nu var en form av önsketänkande ?

  SvaraRadera