onsdag 3 augusti 2011

Olika sidor av samma mynt

Amerikanska kristna samfundet Westboro Baptist Church hotar med aktioner när offren för terrordåden i Oslo och på Utöya begravs, och anser att Norge har sig själv att skylla för massmorden.

I ett pressmeddelande menar man att "Gud har format den häktade Anders Behring Breivik och utpekat honom till att straffa Norge" eftersom "norska myndigheter tillerkänner homosexuella rättigheter i samhället."

Breivik och Westboro Baptist Church har uppenbarligen sitt hat och sin fanatism gemensam. Och sin människosyn.

Olika sidor av samma mynt.

Och vad gäller kristen fanatism av den här typen, visst känns den igen?

AB DN DN DN DN DN DN SvD SvD SKD NSK GP LT BT D

På frukten skall trädet kännas...

3 kommentarer:

 1. Som regel har de där tokarna sverige och svenska kungahuset som främsta hatobjekt. Hela kyrkan omfattar ungefär en familj. Fler är de inte. Men de är högljudda!

  SvaraRadera
 2. Breivik kan knappast räknas som kristen fanatiker. Ser man till helhetsbilden och läser manifestet pekar allt på att han dyrkar sig själv. Kristendomen används som ett verktyg mot Islam och korsriddarromantik för att värva fler i kriget.
  Någonsin hört en Islamsk självmordsbombare påstå att han inte har någon personlig relation till Gud och är mer praktiskt lagd?
  Håller dock med fullständigt om att Westboro Baptist Church är kristna fanatiker.

  SvaraRadera
 3. Jag menar inte heller att Breivik är just "kristen" fanatiker. Frågan om varifrån han hämtar sin fanatism kommer att dryftas ett bra tag framöver...

  Däremot har han sitt människohat, sin fanatism och sin människosyn gemensam med WBC, i betydelsen att det - djupast sett - är samma "ondska", samma förakt och hat mot oliktänkande det handlar om.

  SvaraRadera