tisdag 2 augusti 2011

Glädjande - och tragiskt

Studsar till när jag läser: Anmälda hatbrott minskar – tyvärr.

Marcus Sverdén, chef för Stockholmspolisens hatbrottsgrupp, säger att det troligen inte beror på att färre brott begås, det finns ingenting som talar för det.

Man är helt enkelt bara alltmer obenägen att anmäla, bland annat av rädsla för repressalier från gärningsmannen.

Däremot menar Sverdén att det under Prideveckan inte brukar begås fler brott än under andra veckor.

"I Stockholm har nog evenemanget fått folk att förstå att det är en mänsklig rättighet att bli kär i vem man vill. Stockholm har blivit mer tolerant."

Glädjande att höra, det pekar på festivalens relevans.

Men faktum kvarstår:  "Det finns ju inget glädjande med att anmälda brott minskar. Hade brottsligheten minskat så vore det en annan sak" säger Marcus Sverdén.

Och vad kan vi då göra för att åstadkomma just det?

SVT SVT AB DN SvD SvD SKD NSK LT HD GP BT D D

5 kommentarer:

 1. I och med att en anmälan sällan leder till någonting, så förstår jag det sjunkande antalet

  SvaraRadera
 2. Polisen håller på med häxkonster. Det är klart att andelen brott har gått ner om andelen anmälda brott har gått ner. -Annars måste man ha en väldigt bra förklaring till att mörkertalet skulle ha ökat.

  SvaraRadera
 3. Underlag för att brotten inte har minskat? Bara en liten undran, i Italien en av de vackraste byarna dit cirla 15000 svenskar åker per år Sorrento. En vecka med hatbrott: flicka 10 år med ryggsäck på väg tillskolan får höra av man cirka 50 år: åk hem till Ukraina din hora. Samma vecka en pojke 11 år blir spottad på och omkullkastad/slage/sparkad av en man i 60 års åldern (nämnas innehavare av ett av de stora hotellen i Sorrento), försvinn svarting. Ung man med italiensk förälder men blont utseende slagen och misshandlad av 5 unga män, Även bränd med ciggaretter i ansiktet. Han såg utländsk ut...Vi talar nu om en plats dit så många turister åker varje år..med 19000 invånare. lever på turism. Tycker vi verkligen att det är så hemskt i Sverige att brotten inte verkligen inte har minskat? Jag talar av ganska stor erfarenhet av livet i ett annat land där jag själv är invandrare, där jag själv ser en polis som inte rör ett finger, där om ett brott begås du får direkt veta om det begicks av ett annat etniskt ursprung. Man serbisk ursprung körde på etc....Den stora frågan är fortfarande - Varför vill så många många immigrera till italien med en så enormt utbredd och rå rasism? Där du räknas till utlänning i 5 generationer, och endock ser jag immigranter komma till Italien för att de verkligen verkligen vill. Utan socialt skyddsnät, utan arbetslöshetskassa, utan sjukhus att tillgå för dem. Varför? Och så slutklämmen, pridefestivalen
  blev hotad och bespottad i Sorrento 2 år sedan. Sen dess har den inte hållits mer. Polisen gick inte in och stoppade de verkligt råa attackerna. I en liten by och även världsberömd turistort.

  SvaraRadera
 4. När en rasistisk invandrare attackerar en etnisk svensk så är det inget hatbrott. Vi är ojämlika inför lagen. Skrämmande.

  SvaraRadera
 5. Så praktiskt för Marcos Sverdén, enligt hans synsätt så behöver han aldrig bli av med jobbet. När siffrorna ökar så behövs han ännu mer, minskar så skyller hans ifrån det på ett ökat mörkertal. I realiteten så gör han ett uselt jobb själv eftersom antalet hatbrott inte minskar.

  SvaraRadera