torsdag 7 juli 2011

Astronaut med båda fötterna på jorden

Christer Fuglesang - astronaut och docent i partikelfysik - och hans polare i Vetenskap och Folkbildning (VoF) kommer idag mitt i Visby och Almedalsveckan att svälja tio gånger mer av homeopatisk sömnmedicin än den rekommenderade dosen.

Detta för att bevisa att homeopatin är en bluff.

"Jag tar risken att dö. Men sannolikt överlever jag eftersom homeopatiska läkemedel inte fungerar" skriver Fuglesang på SvD Brännpunkt.

"Antingen dör vi, och har för första gången lyckats bevisa homeopatins effekt. Eller så överlever vi, och då förväntar vi oss att Sveriges politiker omprövar sin inställning till alternativmedicin i vården."

Inte en dag för tidigt. Men då gäller det också att svenska politiker rensar ut allt vad populism heter ur sin arsenal.

AB AB DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD GP D D

(Epilog: Fuglesang överlevde... och mår bra!)

************

Fler än jag som ser en parallell till nyheten att en kvinna i Kungälv sålde resor som... inte fanns.

"Hon lurade mellan 500 och 600 personer, främst i Kungälv där hon hade sin reseverksamhet, på drygt 3,7 miljoner kronor. Nu står kvinnan åtalad misstänkt för grovt bedrägeri."

AB SKD HD GP D

8 kommentarer:

  1. En politiker som rensar ut allt vad populism, vad skallde då leva av? Snälla den utopin finns inte ens i deras värsta mardrömmar.

    Tobbe

    SvaraRadera
  2. Eller är han en mobbare som bara mobbar lätta offer?

    SvaraRadera
  3. Hej Joakim!

    Jag gick in och läste Ditt blogginlägg. (Övriga läsare; klicka på "Joakim" ovan).

    Förstår inte riktigt Din poäng. Har å andra sidan ingen djupare insikt i VoF:s verksamhet.

    Du skriver: "Varför attackerar man inte kyrkan för? Eller Muslimska samfund och Buddhistiska samfund? Dessa lyser i sin frånvaro."

    Rent generellt kan man väl säga att det går inte att ge sig på allt, det är en fråga om tid och resurser. Man får välja sina strider.

    Det gör väl både Du och jag?

    "Är man rädda för att trampa mäktiga personer på fötterna och väljer istället tokstollarna inom new age? Jag skulle vilja se Fugelsang göra ett stunt i en moské eller en kyrka. Vågar han inte?"

    Kan bara han själv svara på. Men jag skulle gärna vilja se ett sån't stunt. Hur skulle det se ut? Vilka kyrkliga "bluffar" skulle man kunna avslöja?

    "Om föreningen Vetenskap och Folkbildning ska vara trovärdiga måste man gå mot all tro och inte välja ut lätta offer som man lätt kan mobba."

    Möjligt att VoF är så selektiva och bekväma, därtill är - som sagt - min kunskap alltför begränsad.

    Men det hindrar mig inte från att tycka att just detta tilltag har sina poänger. Det ena utesluter inte det andra.

    Utveckla gärna vad Du reagerar på. Vad gör Fuglesang till mobbare? Är offret så oskyldigt och försvarslöst?

    Allt gott!

    SvaraRadera
  4. Tycker du ska kika på den här länken och sen ta en riktig funderare om hur du skriver i vissa inlägg & kommentarer!
    http://rykteshantering.nu/2011/07/lakemedelsbranschen-desperat-att-forstora-ryktet-for-homeopatin-fuglesang-anvands-som-ryktesdestruent/

    SvaraRadera
  5. varför denna hets mot alternativmedicin? Det är de läkemedelsföretagen som tjänar de Stora pengarna på vanlig vetenskapligt beprövad medicin. Men en sak bör ni veta att om man har mycket pengar har man också stora möjlgheter att vinkla forskningsresultat. En annan sak som är intressant när det gäller läkemedelsföretag är att de bara är intresserade av att göra läkemedel som de kan tjäna pengar på. De har dessutom allt att vinna på att styrka skepsisen mot alternativ medeicin som inte alltid går att ta betalr för. Förmodligen tycker nu någon att det är just betalt alternativmedicinarna tar, utan att ge något tillbaka, men oavsett hur det ligger till med det finns det inga stora pengar i det om man jämför. Det finns inga patenterade molekyler (verksamma ämnen) som man kan tjäna storkovan på för att ingen annan har rätt att konkurera. Vi är åter tillbaka vid att läkemedelsföretag har allt att vinna på att få folk att inte lita på alternativmedicin. Om jag vore skeptisk, skulle jag va betydligt mer skeptisk mot de stora läkemedelsföretagen än några enskilda homeopater. Bedrägare finns det inom båda parter, men vilka är de stora skurkarna egentligen?

    SvaraRadera
  6. "Föreningen Vetenskap och Folkbildning har till syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt. En viktig del av den vetenskapliga folkbildningen är att klargöra vilka frågor som kan respektive inte kan avgöras med vetenskapliga medel. Föreningen ansluter sig till den politiska demokratins principer. Föreningen är partipolitiskt neutral och obunden i religiösa trosfrågor."
    http://www.vof.se/visa-presentation#malsattning

    Vetenskap och Folkbildning tar inte ställning i metafysiska frågor som Guds existens och liknande just eftersom de inte är vetenskapligt testbara. Däremot är vi lika kritiska till grundlösa och testbara påståenden om att man till exempel kan bota cancer med handpåläggning, oavsett som det är en katolik, pingstvän, teosof, muslim eller ateist som gör det.

    Föreningen har till exempel länge varit engagerad i kritiken av kreationism inom olika, främst kristna, samfund:
    http://www.vof.se/links.php#cat39

    SvaraRadera
  7. Ska vi då införa det som ett nytt kriterium för test av mediciner, att om en överdos inte dödar eller åtminstone gör patienten illa, då måtte det vara en usel medicin? Vad Fuglesang m fl ofrivilligt gör är ju tvärtom att sätta fokus på den traditionella medicinens största nackdel. Detta säger jag inte till homeopatins försvar, men däremot tycker jag att det är en undermålig argumentation som ligger bakom CF:s m fl jippo. Som om den egna bristen på seriositet skulle vara en bra metod för att påvisa andras brist på seriositet. Jag tror tvärtom att homeopatin har vunnit i aktning genom jippot, medan skeptikernas egna aktier har sjunkit genom att framstår som tramsiga. /Mattias

    SvaraRadera
  8. Affe Lilja
    Den mänskliga kroppen består av stjärnstoft med de vetenskapligt kända ”GRUND” ämnena!

    Märkligt att partikelfysikern och astronauten Christer Fuglesang. ställer upp på detta jippo!
    Att avslöja homeopati som en bluff låter inte göras så lätt! Den senaste forskning inom pseudovetenskapen som bedrivs inom den medicinska rymdforskningen kan för framtiden bekräfta homeopatins inverkan på den mänskliga kroppen.

    Det var ”Ryska” forskare som var pionjärer inom frekvensmedicin. På de astronauter som vistades ca två år i sina rymdkapslar testade en form av frek. medicin
    Har Christer Fuglesang som partikelfysikern möjligen kännedom om hur långt forsningen inom frekvens medicin avancerat.

    A. L.
    PS: Nobel priset har som bekant kopplingar till dynamiten!
    Folie hattar i plast kan sägas ha kopplingar till petroleum och UR-tidens växt/djur rike och ”nutidens kemikalier- oljeindustrin”!

    SvaraRadera