fredag 29 april 2011

Här finns inga självklara svar

Vad är kyrkans roll idag? En öppen famn för olika sätt att närma sig livets stora frågor, utan färdiga svar, utan leverans av 'sanningar'?

En plattform för mötet mellan olika sätt att tänka och tro?

Eller en kyrka som talar om 'hur det är'?

Jag ser gärna (Svenska) kyrkan som en organisation som står upp för det okränkbara människovärdet i tid och otid. Men på vilket sätt?

Här finns inga självklara svar.

Edward Riedl, moderat riksdagsledamot från Umeå, är kritisk mot att Svenska kyrkan tar ställning i frågan om sjukförsäkringssystemet.

"Som kristen och medlem av Svenska kyrkan känns det väldigt tråkigt med en kyrka som låter partipolitiskt färgade utspel skymma det viktiga arbete som kyrkan utför inom andra områden."

Men hur partipolitiskt färgat var egentligen påskuppropet?

(Att älska nästan är också att kritisera det kärlekslösa i samhället, oberoende av partipolitisk färg.)

Mer än biskop Eva Brunnes predikan i samband med riksdagens öppnande i höstas? Eller gick hon "också" för långt?

************

Kyrkorna borde rannsaka sig själva då och då, inte minst de traditionella frikyrkorna. Svenska Missionskyrkan tappade t ex drygt tio procent under perioden 2006-2009 och Metodistkyrkan 13 procent under samma period.

Varför?

AB SvD HD GP NSK

************

Läs mer om Håkans Blogg här och här.

1 kommentar:

  1. Jag tycker inte, att det är fel med en kyrka som har åsikter och torgför dessa. Frågan är förstås om medlemmarna står bakom dessa åsikter. Svenska kyrkan har ju miljontals medlemmar. Politiska åsikter har en tendens att splittra människor i de mest skilda sammanhang. En representant för Humanisterna har upplyst mig, att begreppet "sunt förnuft" inte kan tillämpas av föreningen på det politiska området av just det skälet. Deras medlemmar skulle helt enkelt inte acceptera det.

    SvaraRadera