torsdag 21 april 2011

Håkans nät- & nyhetsflukt 110421


Låter som om man flyttar problemet, istället för att angripa det.

(Påminner lite om när man försåg bänkarna på järnvägsstationerna i Malmö med en lutning som bl a skulle avskräcka uteliggare...)

Förbudet motiveras med att man vill underlätta för polisen att kunna agera mot brottslighet som kan följa i tiggeriets spår, till exempel människohandel. Jag vill veta mer här.

"Alla politiska partier i Sala har ställt sig bakom förbudet, trots att det bara är Sverigedemokraterna på nationell nivå som är för ett förbud."

Intressant med den diskrepans som då och då (ofta?) uppstår mellan partiernas nationella linje och lokala agerande...

AB SvD SvD SvD SKD SvD SvD SvD NSK LT GP HD D D

************

Komplettering 110426: Länsstyrelsen i Västmanland har nu beslutat att ett sådant förbud i en kommuns lokala ordningsstadga inte är förenligt med ordningslagen, vilket innebär att tiggeriförbudet stoppas.

AB DN SvD SKD HD D


Förskingringsskandalen och kritik mot höga arvoden sägs ligga bakom. Tragiskt och - på sätt och vis - förståeligt.

Men man måste alltid ställa sig frågan: Vilka är det som drabbas?

AB SvD SvD SKD HD GP D D D

  • Dilsa Demirbag-Sten (she's my favourite...) skriver läsvärt på DN.se att "kvoten av kränkthet i vårt land har för länge sedan överskridits.

"Ingen tar längre skit i det trygga Sverige, och alla verkar tro sig vara ensamma om sin erfarenhet."

Och vem är det som drabbas?


Studier har visat att männen behärskar fordonet bättre rent tekniskt, men att kvinnor kör säkrare. Och förtåndigare. Och nyktrare.

Det är inte heller någon nyhet.

6 kommentarer:

  1. Jag har bott i Malmö i snart tio år. Här har alltid funnits en och annan tjackpundare som tiggt utanför Coop.
    Senaste åren har dock halta och lytta dykt upp, bokstavligen. Folk som saknar ett ben som sitter och tigger med en liten låda. Första gången jag såg detta tyckte jag det var jättekonstigt; ingen ska väl i Sverige behöva hamna på gatan för att man behövt amputera ett ben? Det behöver man inte heller för dessa tiggare tillhör så kallade tiggarligor. Ibland kanske är de kanske här frivilligt, ofta är de mer eller mindre kidnappade och hit-traffickade. En gång om dagen kommer chefen och tömmer deras låda. Detta handlar alltså inte om tiggeri i den bemärkelse vi tror, det handlar om de allra vidrigaste former av kränkta mänskliga rättigheter.

    Lagförslaget är nog tänkt att komma tillrätta med det sistnämnda. Jag personligen är nog för denna typen av lagar. Jag kommer dock inte att ringa snuten om min lokala tjackpundare ber om en slant...

    SvaraRadera
  2. I uppsala så är det en eller två nya BMWs som åker runt på morgonen och placerar ut olika tiggare, vissa med handikapp som instrument och andra med en triangel eller klassiska dragpspelet. Med jämna mellanrum åker han förbi och tar deras pengar, och om de tjänar dåligt placerar han om dem.

    Hur kan jag veta detta då ? Jo jag har jobbat på 3 ställen där de gillar att placera ut tiggare. Och efter ett tag börjar man känna igen dem.
    På bara 1 år har tiggarna åkat från 5-10 till närmare det dubbla. Alla större platser har sin tiggare och ungefär var 30 meter på gågatan.

    SvaraRadera
  3. Givetvis är detta att ta hand om biverkningarna. Men problemet är att vi idag har öppna gränser mot fattigare länder där personer organiserar dessa resor hit. Samma problem finns på andra platser inom Europa.
    Jag har precis bott på Cypern under två år och såg där hur de exploderade med romer från Bulgarien som började tigga. för att se nu här jag återvänder till Sverige att vi har samma problem. Sverige kan inte vara konstant godtroget utan måste agera.

    SvaraRadera
  4. Det är skrämmande att det finns folk som tror att Sverige eller svenskar på något sätt har ekonomiskt ansvar för problemet med utländska industritiggare.

    SvaraRadera
  5. Om det skall vara förbjudet med tiggeri då kan ju tiggarna gå runt med insamlingsbössor från någon verklig eller uppdiktad organisation och då kan polisen inte göra något så som förslaget ser ut. Sedan kan ju insamlarna behålla pengarna själva på bästa RKmaner.

    SvaraRadera
  6. "Tiggare" födda i Sverige söker sig till socialkontoret för att tigga socialbidrag...

    Orsaken till Salas beslut att skriva in förbudet i den lokala ordningsstadgan är riktad mot tiggare som "stationeras" i landet av östeuropeiska närverk som arbetar med människohandel!

    Den östeuropeiska kriminella närverket med människohandel jobbar också i Tyskland!

    SvaraRadera