söndag 27 februari 2011

Jag tror på människan!

Jag tänker aldrig låta mig kvoteras! basunerar Jessica Rosencrantz, riksdagsledamot (M) och ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Stockholm, ut i en debattartikel. (SvD)

Hoppas fler kvinnor i ledande ställning gör samma sak.

Jessica skriver bl a att kvotering är "kontraproduktivt i strävan mot ett jämställt samhälle. Riktig jämställdhet handlar om likabehandling: att ha lika rättigheter och att bli bedömd som en person – inte som del av ett kollektiv. Kvotering innebär raka motsatsen."

Kan inte annat än hålla med. Jag ser fram emot den dagen frågan skrotas, och fokusering på arbete för attitydförändring prioriteras.

"Fördomar, dåliga attityder och förutfattade meningar kan inte lagstiftas bort. Ett jämställt samhälle måste i stället växa fram underifrån, såsom det har gjort och fortfarande gör i Sverige."

Jag delar Jessica Rosencrantz' tro på människan. Gör Du?

************

Elin Molins replik : "Kvotering skulle innebära att man breddar urvalet."

Visst, och styr det på felaktiga grunder.

************

Jag har ett förslag... Jag gillar Nyamko Sabuni

3 kommentarer:

 1. Jag gör det också. Känner du vindarna? Det är något som har hänt i Sverige. Framtiden är uppenbarligen ljus!

  SvaraRadera
 2. Jag delar nog inte din tro på människan fullt ut. Jag vet inte om det blir mer eller mindre jämställt utan könskvotering. Man kan exempelvis studera antalet överviktiga människor i frihetens förlovade land USA. Det finns ingen garanti för att människor använder frihet på ett sätt som ens är bra för dem själva. Jag tror däremot, att man ändå kan och bör lära sig att älska frihet just för att det är fritt. Friheten innebär både en risk och en möjlighet. Besinna gärna vad motsatsen till frihet är - nämligen tvång och våld. En socialist eller socialliberal i dagens samhälle kan försvara nästan vilket förbud eller vilken skatt som helst genom att omdefiniera ordet frihet. Jag är liberal i första hand. Det är inte min sak att tvinga andra. Däremot kan jag tänka mig att vädja. Blir det i alla avseenden bättre då? Jag vet inte.

  Sverige är bara delvis ett fritt land, och de flesta vill eller vågar inte öka friheten för medborgarna. Jessica Rosencrantz tror förmodligen inte heller särskilt mycket på frihet, eftersom hon är moderat. I just den här frågan gör hon det och bör därmed hedras. Motivet till hennes ställningstagande tycks dock inte i första hand vara, att hon älskar frihet. Hon anser helt enkelt kvotering kontraproduktivt, vilket hon möjligen kan ha rätt i. Vad värre är: hennes eget parti har börjat tveka i denna fråga, vilket är så dumt att jag knappt finner ord för det.

  SvaraRadera
 3. Egentligen håller jag med dig, men som du vet så gillar jag att problematisera.

  Jag tror att enbart det faktum att man pratar om kvotering, gör att fler får upp ögonen för att det är just det som pågår. Kvotering.

  Man väljer någon som är lik en själv. Män väljer män, vita väljer vita osv. Tyvärr tror jag att det är så vi fungerar. Oreflekterat alltså. Därför måste vi diskutera, diskutera.
  Om kvotering och andra svåra frågor.

  SvaraRadera