söndag 20 februari 2011

Håkans nät- & nyhetsflukt 110220

  • Jag skriver idag om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna...

Saxat ur artikeln:
 
"Dagens debattörer: Beskriv Din meningsmotståndares åsikter och avsikter på ett korrekt och sanningsenligt sätt, undvik pajkastning och generaliserande beskyllningar, typ islamofob, rasist, PK-ivrare eller vad som helst, debattera hederligt och håll Dig till sakfrågan, oberoende av ämne och sammanhang."
 
"Det är först då Din åsikt är värd att tas på allvar."


Bakgrunden är att en 7-årig kille som gillar rosa och klänningar har blivit knivstucken på en skola.

”En förälder skriver på sin blogg om mötet med sitt barns förskoleklass och skola. När hennes son på 6 år ska börja i förskoleklass får hon veta av lärarna att eftersom hennes son klär sig på ett annat sätt än de andra pojkarna på skolan så är det bäst att hon förbereder barnet på att han kommer att bli mobbad.”

Henkel ondgör sig över detta – som jag ser det – konstaterande, och menar att det är personalens förbaskade skyldighet att förhindra mobbning och tillåta utmaningar av den traditionella normen. Barnen ska lära sig tolerans, punkt slut!

Jag håller med henne i sak… men vi är inte riktigt där än, problemet är inte så enkelt.

En av kommentars-skribenterna skriver: ”… att bara riskera sitt barns hälsa genom att låta honom gå runt i klänning ser jag som ganska oansvarigt och det av den enkla anledningen att vi har ett samhälle som är som det är. Vi vet ju det och då ska inte ungarna behöva ta smällen, innan vi vuxna har fått rätsida på skiten.”

Annan kommentar: ”Jämställdhetskampen bör skötas på vuxennivå innan man låter barnen ta konsekvenserna av att samhället ännu inte är jämställt. Det är EXTREMT att skicka sin son till förskolan i rosa klänning i dagens Sverige.”

Viktig debatt, men svår fråga som har lätt att tendera till å ena sidan - principer, å andra sidan – hur gör jag själv? Vilka ”risker” vill jag utsätta mitt barn för?

  • Apropå barns utsatthet; läs Expressens artikelserie om BRIS arbete och utsatta barns situation i Sverige idag:

EXP, EXP 2, EXP 3, EXP 4, EXP 5, EXP 6, EXP 7, EXP 8, EXP 9, EXP 10, EXP 11


"Socialminister Göran Hägglund (KD) kräver i ett svar till EU om tobaksdirektivet att förbudet att sälja snus i EU upphävs."

Tja, det kanske är en viktig principfråga...

ABEXP, DN, SvD, GP, HDDagen

Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, ifrågasätter på Newsmill (och SvD) regeringens "propaganda för en tobaksprodukt som övriga EU-länder inte vill veta av."

Har hon inte en poäng?

************

Jag skriver om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar