lördag 15 januari 2011

Vi bara minns fel...

Wikipedia – paradiset för varje vetgirig själ (OBS! Ingen ironi…)!

”Bara den svenska upplagan motsvarar i dag 70 inbundna uppslagsböcker (Nationalencyklopedins pappersversion var drygt 20 band).” (DN.se)

Helt fantastiskt, egentligen. Jag försöker att inte sluta fascineras över Internets (ständigt) explosionsartade utveckling i största allmänhet – och inte minst Wikipedia, som idag är ”den femte mest besökta nätsidan med 400 miljoner unika användare per månad.”

Det är dock kusligt hur snabbt man vänjer sig, trots att t ex så’nt som Youtube, Spotify, Facebook, Twitter, och Wikipedia - för att inte tala om hela Google-apparaten - inte fanns i ens vildaste fantasi för bara några få år sedan.

Och numera bär man med lätthet med sig hela härligheten i fickan!

Ofta ställs frågan Hur klarade vi oss egentligen, innan videon, mobiltelefonen, datorn, Iphonen och Ipaden (vid olika tidpunkter i ”utvecklingen”) gjorde sitt intåg?

Jag blir mer och mer övertygad om att: det gjorde vi inte!

Vi bara minns fel…

************

SVT, SVT 2SVT 3, SVT 4, SvD, DN, SDS

Efter Wikileaks

1 kommentar:

  1. Fast tillförlitligheten hos Wikipedia är ju en annan sak. Speciellt den svenska WP är till stora delar ett skämt; folk slänger in allt de läser i tidningar eller rena hörsägner, helt okritiskt. Och tittar man närmare på artiklar som har beröring med politik och ekonomi kan varje kritiskt skolad iakttagare se att den svenska upplagan kontrolleras av ett gäng med outrerat högervridna åsikter. Men de flesta vanliga användare är inte kritiskt skolade på det sättet och WP utger sig för att vara objektiv eller "motsvara vetenskaplig konsensus i alla ämnen".

    Engelska WP är ibland bättre, men långt ifrån alltid. FNL kallas Viet Cong, bara en sån sak. Och personartiklar kan innehåla nästan vilka lögner eller osakligheter som helst. Nej, somliga wikipedianers tro på at WP är "den nya Britannica" är bara hopplöst naiv. Så länge vem som helst kan kasta i vad som helst anonymt och sen låta isna kompisar hålla det kvar på sidan finns det inte en chans att skapa långsiktigt bestående, pålitliga texter.

    SvaraRadera