fredag 7 januari 2011

Låter rimligt, tycker jag…

Jag har tidigare – angående tro och vetande - påpekat att det alltför ofta skapas motsättningar som inte finns; tro är tro och vetande är vetande, de behöver nödvändigtvis inte krocka med varandra.

Påven verkar vara inne på samma linje…

”En tillfällighet, säger de som tror på vetenskap. Guds handling, säger de kristna. Påven slår ihop teorierna och hävdar att gud ligger bakom ”big bang”.”

DN.se kan man läsa att påven Benedikt XVI försöker få bort vatikanens stämpel av att vara anti-vetenskaplig. Bl a har den katolska kyrkan upphört med att lära ut ”att gud skapade världen på sex dagar, så som det beskrivs i Bibeln.”

”Att ”big bang” ägde rum förnekar inte påven, men enligt honom var det med hjälp av guds hand.”

”När vi betraktar universum bjuds vi in att läsa in någonting djupt i det: skaparens visdom och den outtömliga kreativiteten hos gud.”

Låter rimligt, tycker jag…

************

Länkar: AftonbladetDagen, Vem tänder stjärnorna?

20 kommentarer:

 1. Jag håller inte med dig...

  SvaraRadera
 2. Det är ganska självklart att man kan kombinera det utan problem. Superdeterminismen passar också väl in i det hela, den säger ju att någon slump inte existerar... Överhuvudtaget passar superdeterminismen fullständigt in i Islams bild av det hela, att ödet finns, men det är inget att hänga upp sig på utan vi skall leva som om det inte fanns.

  SvaraRadera
 3. Vem skapade Gud då?

  SvaraRadera
 4. Jag tror också att det kommer att komma mer tankar kring just tro och vetande, inte som två exklusiva poler - tro eller vetande - utan som samverkande. Men det tar tid. Glad fortsättning!

  SvaraRadera
 5. Absolut rimligt. Om Gud står utanför tiden så spelar det ingen roll om det går 14 mdr år innan syftet med skapelsen visar sig. Tänk att för 14 mdr år sedan skruva in alla parametrar för att samtidigt i andra änden se "att det var gott". Gud är större än vi kan tänka, samtidigt låter Han sig födas som ett litet barn till vår jord. Underbart!

  SvaraRadera
 6. Cristopher D07 januari, 2011

  Man kan inte alls kombinera dem utan problem!!

  Varför kan man undra?

  Mjo, det finns en liten tidsskrift som i Sverige kallas "Bibeln". De kristna kyrkorna (både den katolska, ortodoxa och protestantiska) har gått en herrans massa år och hävdat att det som står i bibeln är sanning, de har försvarat bibelns skapelseberättelse just för att den finns i bibeln; de "moraliska" sagorna finns också i bibeln, med tio guds ord och så vidare.

  Det må låta vettigt för många, just eftersom det är mycket som är ologiskt i de stora religionerna, men problemet är; om de väljer att inte bry sig om Mosebokens skapelseberättelser, men fortfarande hävdar att det som står i bibeln är sant, så får vi en konflikt. De skulle förstås kunna lösa det hela genom att helt enkelt säga:
  "Bibeln är en sagobok som togs fram under flera storkyrkomöten".

  Sen kan man förstås reagera mot att kyrkan bannlyser unga flickor som blir våldtagna och sedan gör abort (för abort är mord, det stor i bibeln), eller reagera mot deras korståg mot homosexuella ("3 Mos 18:22 Du skall inte ligga hos en man som man ligger hos en kvinna. Det är en styggelse."

  Om man nu helt plötsligt tillåts välja godtyckligt vilka delar i bibeln som är "riktiga" vad är då kvar av kristendomen?

  Problemet ligger i att; antingen är Bibeln "guds ord", och är det så, då gäller det som är skrivet, eller så är det INTE guds ord, och då spelar det ingen som helst roll vad som står där, men man kan inte både ha kakan och äta upp den, så antingen ska allt i bibeln förkastas, eller så ska inget förkastas.

  Vissa andra regler i bibeln (ta fram din bibel och se om jag har rätt):

  2 Mos 21:7
  Om någon säljer sin dotter som trälinna, så ska hon inte friges som trälarna friges.

  (Med andra ord, hon ska inte friges efter 7 år som alla andra trälar. Finns en hel del regler om hur du ska behandla dina trälar i bibeln. Träldom är ett riktigt fint moraliskt rättesnöre)

  2 Mos 21:18-19
  Om män tvistar med varandra, och den ene slår den andre med en sten eller med knuten hand, så att denna visserligen inte dör men blir sängliggande, dock att han sedan kan vara uppe och gå ute, stödd vid sin stav, så skall den som slog honom vara frif rån straff. Han ska endast ersätta honom för den tid han har förlorat och ombesörja sjukvård åt honom.

  (Om jag slår dig är det helt okey, bara du överlever... bra va?)

  2 Mos 35:2-3
  Sex dagar skall arbete göras, men på sjunde dagen skall ni ha helgdag, en Herrens vilosabbat. Var och en som på den dagen gör något arbete ska DÖDAS. Ni ska inte tända upp någon eld på sabbatsdagen var ni än är bosatta.


  Ska vi inleda vårt korståg? Låt oss gå ut och döda busschaufförer, vårdpersonal och poliser. Döda alla som jobbar i affärer; alla som pluggar; alla som arbetar i trädgården. För det som står i bibeln är sant, och på grund av det ska alla som arbetar på söndagen DÖÖÖÖÖÖÖ!!!
  Ja, visst ja, död åt rökarna också. för de tänder eld på söndagar. Fy dem... och död åt prästerskapet också, för de tänder eld för att kunna tänd ljus på söndagsgudstjänsten... och eftersom de arbetar som präser på söndagen ska de också dö.
  Och eftersom DU arbetar med att döda alla på söndagen ska du också dö.
  "Du skall icke dräpa" stod det någonstans, det var antagligen i nåt avsnitt av "The Simpssons" för det verkar inte ha något att göra med det som står i bibeln; för enligt den ska du döda i stort sett alla!

  ......

  Så, ska bibeln förkastas, eller ska vi följa det som står i bibeln?

  SvaraRadera
 7. What a bunch of croc.

  SvaraRadera
 8. Gud ordnade Big Bang ... sen då? Har han gjort nåt mer? Om man inte är anti-vetenskap så finns det inte så många tecken på det. Däremot finns det mycket som tyder på att Bibeln absolut inte är Guds ord - är inte Bibeln det enda de har för att beskriva det de kallar Gud? Är det inte bättre att bara säga att man inte vet vad som orsakade Big Bang? Eller iaf komma med en intressant teori om membran som kolliderar i 11 dimensioner.

  SvaraRadera
 9. Ett ämne som engagerar, uppenbarligen. Bra, det handlar ju inte om småsaker precis…

  Anonym 02:40, jag fick här lära mig ett nytt ord – med hjälp av Wikipedia: Superdeterminism är ett begrepp för ”den kvantmekaniska veklighetsbeskrivningen att allt är förutbestämt, även våra handlingar. Trots att det är den enda verklighetsbeskrivning som har vetenskapligt stöd (…) accepteras den ej av vetenskapsvärlden.”

  ”Superdeterminismen påstår helt enkelt att det som hände förut bestämmer det som händer nu.”

  Att allt är förutbestämt tror jag inte på – skulle den föreställningen få genomslag skulle det få förödande konsekvenser (det skulle vara totalt meningslöst att ens gå upp morgnarna…) – men däremot skulle jag vilja formulera om sista meningen så här: ”…det som hände förut påverkar det som händer nu.”

  Det kan nog de flesta av oss enas om…

  (Läs för övrigt ett bra blogginlägg på temat orsak och verkan: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.15968414)

  What so ever – Din slutkläm är det viktiga: ”… det är inget att hänga upp sig på utan vi skall leva som om det inte fanns.”

  Dvs: var och en ska ta ansvar för sitt eget handlande, sina egna beslut - sitt eget liv, helt enkelt!

  SvaraRadera
 10. Anonym 05:50 frågar: ”Vem skapade Gud då?”

  Stor fråga, jag ska försöka redogöra för mina egna tankar kring detta, något förenklat (!) – utrymmet här medger inte alltför långa utläggningar:

  Frågan om universums storlek har stötts och blötts i sekler; är universum ”oändligt”? Detta är i så fall något vår hjärna - som till sin konstruktion är begränsad till att uppfatta/förstå tid och rum - inte kan greppa, lika lite som vi kan greppa att universum är begränsat. Om vi möts av en yttre vägg – vad finns då bakom väggen?

  Samma sak med tiden. Om vi backar bakåt ”hur långt som helst”, vad hände då ”innan”? Osv, jag tror Du förstår vad jag menar.

  Jag som tänkande människa kommer – hur jag än vrider och vänder mig – fram till en punkt då jag måste kapitulera och acceptera att nå’nting bara ÄR, utan att kunna varken förklara eller förstå det.

  Detta gäller i högsta grad universums uppkomst, vare sig man tror på ett slumpmässigt Big Bang eller på Guds skapande, eller en kombination.

  Så mitt svar på frågan - utifrån mina tankar, min tro - är: INGEN har skapat Gud, Han bara ÄR, bortom tid och rum.

  SvaraRadera
 11. Gällande superdeterminismen:

  Helt korrekt att det är lätt att missförstå teorin och anse det onödigt att gå upp på morgonen. En sak påverkar en annan, vilket kan tolkas som att allt är förutbestämt. Hur jag lever i nuet påverkar min framtid på kort och lång sikt. Att inte kliva upp på morgonen för att göra sitt bästa är att förstöra sitt framtida presens.

  Vilken tro man än har så måste det väl ändå vara den allmänna uppfattningen att man vill leva det bästa liv man har möjlighet till?

  SvaraRadera
 12. Du kallar dig humanist, men jag trodde att humanister var sekulära och förnekar all tro på "religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron" (enligt www.humanisterna.se). Du verkar ju tro på gud, men verkar mest lättade av att påven nu ger alla tvivlare en möjlighet att sluta ifrågasätta och kritiskt granska. Det är numera ok att säga att bibeln inte är sann och alla tvivlande troende kan sluta vara rädda för att hamna i helvetet. Jag tror du har lättad för att ha din bakdörr och nu kan smita iväg och slipper ta ställning. Katolska kyrkan gör samma sak som man gjorde med avlats-breven på 1500-talet, allt för att kunna fortsätta dra in pengar och behålla makten.

  SvaraRadera
 13. @Cristopher D:

  

Du blandar ihop Bibelns historiska skildringar med de lagar och levnadsregler som finns i Gamla Testamentet. Som grund för att man inte ska tro på berättelserna anger du att kristna inte följer lagarna. Men GT syftar till att ge en historisk bakgrund till NT. Levnadsreglerna gäller Israels folk. Läs till exempel Apg 15:19–20: "Därför anser jag att vi inte skall göra det svårt för de hedningar som omvänder sig till Gud utan bara skriva till dem att de måste avhålla sig från sådant som har orenats genom avgudadyrkan och från otukt, köttet av kvävda djur och blod." Det finns andra exempel också.



  Rent specifikt tar du upp budet om sabbatsdagen. Det är intressant, eftersom du borde lägga märke till att vi inte har lördagen (veckans sjunde dag enligt gammal tradition) som vilodag. Vi har istället valt söndagen, som är dagen då Jesus uppstod. För judarna är det en tvingande regel, men kristna menar att Jesus sa att judarna hade missuppfattat det här och att man ska vila för sin egen skull och inte för att det är nödvändigt för Gud. Själv arbetade han på sabbatsdagen.



  Kort sagt gäller lagarna för Israels folk, inte för så kallade "hednakristna". Vill du veta hur judarna ser på reglerna får du fråga en jude. Kristna behöver inte följa reglerna eftersom räddningen har kommit genom Jesus. Men hur detta kan ha något som helst samband med sanningshalten i berättelserna går långt över mitt huvud.

  SvaraRadera
 14. Tja, men vad de flesta fullständigt har MISSAT är att det finns religioner som ligger MYCKET NÄRMARE den moderna fysiken än katolicismen i så fall..

  http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/07/paven-erkanner-numera-big-bang-sager-tidningen-dagen/

  SvaraRadera
 15. Vad du säger skull eventuellt ha en poäng, om det inte var så att det bland annat sägs av Jesus:
  Matt 5:17 Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. 18 'Sannerligen, innan himlen och jorden förgår, skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett.' 19 Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket. Men den som handlar och undervisar efter dem skall räknas som stor i himmelriket.

  Stycket säger i stort att alla lagarna (lagar som bland annat finns i Mosebok) gäller. Jesu ord torde dessutom klinga högra en Paulus ord. Stycket du pekar på gäller dessutom främst en konflikt om omskärelse; att några nykristna inte villa bli omskurna, och att de därför gick med på att inte bry sig om den lagen.

  Problemet med att se bibeln som en faktaskrift är att den inte är det. Den har flera direkta motsägelser, och ett antal rena dumheter i sig. Enligt Paulus skulle t.ex. inte en god kristen tysk säga något dåligt om Hitler: "'Mot en hövding i ditt folk skall du icke tala onda ord.' (också Apostlagärningarna)

  Det finns massor

  Det är förstås väldigt tackstamt att plocka de bra bitarna ur bibeln, och hävda att eftersom de stämmer så stämmer allt, men det är väldigt få bitar som är pålitliga. I t.ex.
  2 Krö 13:17 Avia och hans här tillfogade dem stora förluster: av israeliterna stupade 500 000 soldater.
  Så många stupade inte ens i något enskilt slag under andra världskriget.

  Bibeln kan ses som en historisk källa på samma sätt som vilken annan sagobok som helst kan ses som en källa; en sagobok där obebväma skrifter till stor del har tagits bort, materialet reviderats och sagorna ändrats flera hundra år efter att de skrivits så att de bättre ska passa in.

  SvaraRadera
 16. Anonym 12:12, enligt Wikipedia är den moderna humanismen i filosofisk mening ”ett etiskt-estetiskt förhållningssätt grundat på ett människocentrerat förhållningssätt till livet och samhället. Beroende på grad av religiositet och människosyn kan humanismen i praktiken ta sig mycket olikartade uttryck.”

  Att vara humanist innebär alltså inte per automatik att man är ateist, eller ens agnostiker.

  Wikipedia: ”Sekulär humanism är en gren av humanismen som företräder ett rationellt förhållningssätt med ett avståndstagande från religiösa trosuppfattningar. Den uppstod under upplysningen som en reaktion mot den kyrkliga dominansen och auktoriteten vid universiteten och staten.”

  Förbundet Humanisterna, vars hemsida Du citerar, företräder den sekulära humanismen.

  Jag sympatiserar starkt med Humanisterna och Christer Sturmark i kampen mot religiös dogmatism, religiöst förtryck av kvinnor och homosexuella, i det mesta av deras religionskritik och i deras kamp FÖR det sekulära samhället, den enda samhällsform som kan garantera religionsfrihet fullt ut, som jag ser det.

  Däremot stämmer jag inte in i (det – enligt dem själva förnuftsbaserade) påståendet att Gud ”nog” inte finns.

  Läs mer under etiketten Humanisterna - Du kommer då att upptäcka att jag har skrivit en hel del i detta ämne.

  Du skriver: ”Det är numera ok att säga att bibeln inte är sann och alla tvivlande troende kan sluta vara rädda för att hamna i helvetet. Jag tror du har lättad för att ha din bakdörr och nu kan smita iväg och slipper ta ställning.”

  Min bibelsyn, som Du kan läsa mer om under etiketten med samma namn, kan sammanfattas så här: Jag tror INTE att Bibeln är Guds Ord i traditionell mening, utan ser den som en bok (eller många, egentligen) skriven av människor OM Gud, med alla de fel, brister, missförstånd och – ibland – dumheter som följer med den mänskliga begränsningen.

  Dessutom kan Bibeln tolkas på (lågt räknat...) tusen olika sätt, vilket försvagar dess auktoritet ytterligare.

  Jag låter mig numera (sedan ca 20 år tillbaka i tiden, då jag lämnade ett engagemang i Livets Ord) inte stoppas in i något ”hus” med färdig bibelsyn, färdiga tolkningar, färdig uppfattning om livet, färdiga svar - helt enkelt.

  Jag säger som förre ärkebiskopen KG Hammar: ”Jag har inte sanningen, jag söker den.” Jag har med andra ord inget behov av en ”bakdörr” att smita ut ur. Jag är redan ute…

  SvaraRadera
 17. Du som skickat en kommentar som inleds med ”Please support the gay struggle against heterosexual power”, jag väljer att inte publicera den eftersom jag har anledning att tro att Du skriver under falskt namn.

  Dina åsikter vill jag däremot inte censurera, därför är Du välkommen tillbaka med kommentar som presenterar dem, antingen under eget namn eller som anonym.

  Mvh
  Håkan W

  SvaraRadera
 18. Guds hand ligger bakom "Big bang", men vem ligger bakom Gud?

  SvaraRadera
 19. Jerry, jag hänvisar till min kommentar ovan - 7 januari 2011 12:01.

  SvaraRadera