tisdag 27 juli 2010

Bejaka det!

Mia Törnblom, föreläsare, författare och coach inom personlig utveckling, skiljer på ett klargörande sätt på självförtroende och självkänsla (en av hennes paradgrenar, för övrigt…).

I ett klipp på YouTube förklarar hon att ”självförtroende är att vi tror på vår förmåga att prestera… och självkänsla handlar om egenvärde, alltså mer att vara än att göra. Och problemet blir när vi blandar ihop dem… när vi tror att vi är det vi gör.”

När jag hörde/läste detta (minns inte vilket) första gången fick jag en riktig aha!-upplevelse; att man kan ha starkt självförtroende och samtidigt låg självkänsla. Och att man faktiskt kan göra något åt sin självkänsla!

Synen på sig själv och sitt eget värde bottnar djupast sett i vilken människosyn man har; anser man att alla människor har samma värde, oberoende av prestationer och talanger, då har man en god grund att bygga på. Annars blir det svårt…

Det handlar inte, som jag ser det, om att försöka intala sig själv att man är guld värd. Det handlar snarare om att – kanske dagligen – påminna sig om det, trots att känslorna (och ibland ”förnuftet”…) säger något annat.

Du är en fantastisk skapelse! Bejaka det… och se vad som händer med Dig!

1 kommentar:

  1. Ett sant och befriande budskap som verkligen behövs i vårt tidevarv!
    Människosynen utgör ju grunden för hur vi människor ser på oss själva, varandra och egentligen allt levande inbegripet moder jord och universum. Är det en revolution på det området som komma skall tro? Det behövs sannerligen!

    Maria

    SvaraRadera