fredag 30 oktober 2015

Bedrägligt och missvisande

En ung klok dam skriver på Facebook om en ”nyhet” som dök upp i hennes flöde, gällande en muslimsk man som påstås ha misshandlat en 12-årig pojke för att han hade blå ögon… följt av en bild på ett misshandlat barnansikte.

Fb-skribenten anade oråd och gjorde en bildsökning på Google, som gav vid handen att bilden föreställer en flicka på fyra år ifrån Storbritannien som blivit attackerad av en Rottweiler 2008…

Nyheten är alltså fabricerad, av skäl som är lätta att räkna ut… och har spritts på nätet av mindre nogräknade bloggare m m.

Fb-skribenten betonar vikten av att säkerställa sanningsnivån på denna typ av ”nyheter”, genom att kolla källan och eventuella länkar, göra en bildsök på Google, göra en bedömning på om källan verkar opartisk eller inte, osv.

Mycket bra inlägg som jag gärna vill komplettera med nedanstående tankar:

Självfallet viktigt att säkerställa sanningshalten, rasister skyr inga medel (ganska logiskt egentligen då de totalt saknar moral, vilket ju knappast är nå’n hemlighet, det ligger i sakens natur).

MEN - det räcker inte att säkerställa sanningsnivån! OM det nu, t ex i det här fallet, hade visat sig vara en SANN historia, vad händer då? Det är då den VERKLIGA kampen mot rasism och fördomar börjar... den kamp som går ut på att försöka få både sig själv och andra att förstå att ett enstaka fall (eller flera, faktiskt) säger absolut INGENTING om hur t ex (som i det här fallet) en muslimsk vuxen manlig arab beter sig generellt.

Skitstövlar finns det i ALLA sammanhang, handlingar som gör en förbannad sker "överallt", av människor tillhörande alla möjliga nationaliteter, yrkesgrupper, religioner, åldersgrupper, politiska grupperingar, kön... you name it.

Det finns tillräckligt mycket sanna exempel av det här slaget för att kunna användas som propaganda i alla möjliga syften. Huvudproblemet är HUR och på vilket bedrägligt och missvisande sätt dessa historier används - och hur de påverkar oss, inte i första hand om de är sanna eller ej.

Sedan håller jag naturligtvis med om att det är etter jävligare att man LJUGER ihop historier för att förstärka sina egna, redan inskränkta föreställningar och ståndpunkter, vilka de än är.

************

Håkan på YouTube och... Facebook. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar