söndag 27 april 2014

Goda och dåliga nyheter

Christer Sturmark har blivit omvald som ordförande för förbundet Humanisterna på deras kongress.

Dåliga nyheter för varje oseriös debattör som inte sympatiserar med en vetenskaplig kunskapssyn och/eller tanken på ett sekulärt samhälle, med allt vad det innebär av religionsfrihet och respekt för varandras livsåskådningar.

Dåliga nyheter för varje oseriös debattör som sympatiserar med en vetenskaplig kunskapssyn och/eller tanken på ett sekulärt samhälle, med allt vad det innebär av religionsfrihet och respekt för varandras livsåskådningar.

Goda nyheter för varje seriös debattör som inte sympatiserar med en vetenskaplig kunskapssyn och/eller tanken på ett sekulärt samhälle, med allt vad det innebär av religionsfrihet och respekt för varandras livsåskådningar...

Och för alla oss andra...:)

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

torsdag 24 april 2014

Tja, man kan väl få drömma...

"Vad skulle hända om kyrkorna lät homosexualitet bli en ickefråga och helt upplät åt Gud att bestämma vilka han vill ta emot?"

Det undrar frilansjournalisten Pernilla Meijer på Dagen.se.

Och jag gissar att hon, liksom jag, anar svaret...

Tänk om vi hade kunnat tänka så om en rad andra frågor också? Frågor som inte har med huruvida vi är omtänksamma, empatiska och kärleksfulla mot varandra att göra.

Då skulle kristenheten snart krylla av... ickefrågor.

Tja, man kan väl få drömma...


***********


Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

söndag 13 april 2014

Intressant

Lider du också av prokrastinens? lyder en artikelrubrik på Chef.se.

Artikeln verkar intressant, den skall jag absolut läsa.

Imorgon.

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

lördag 12 april 2014

Sund källkritik?

En bit papyrus som presenterades 2012 av Harvard-professorn Karen L King och som beskriver Jesus när han nämner sin fru är inte en modern förfalskning.

Detta visar undersökningar som tre forskningscentrum - Columbia, Harvard och MIT (teknisk högskola i Massachusetts) - gjort, där man nyligen kommit fram till att papyrustexten troligen är skriven runt 500-talet – men att den kan vara så gammal som från 100-talet.

Att papyrusbiten inte är en modern förfalskning säger dock inget om sanningshalten i påståendet att Jesus hade en fru. Men spekulationerna om Jesu civilstånd tar ny fart...

Själv roas jag av rubriken på Dagen.se: Jesusfru ifrågasätts trots (min kursivering) gammal text

Som om det skulle ha någon betydelse.

Tveksam syn på vad som är sund källkritik, om du frågar mig. Eller så hade rubriksättaren bara en dålig dag.

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

lördag 5 april 2014

Åter ett riktigt bottennapp

SVT:s Uppdrag granskning arbetar med ett program om prästers syn på homosexualitet. Programmet kommer att sändas i maj.

Att granska prästers inställning till homosexualitet är ett bra initiativ (följare av Håkans Blogg vet med all önskvärd tydlighet var jag står i frågan), ett initiativ som dock Uppdrag granskning skiter bort totalt, tycks det.
Uppdrag granskning har vänt sig till förmodat homosexkritiska präster, för att med dold kamera dokumentera vad prästerna svarar, råder och säger till en (i det här fallet - av en reporter skådespelad) homosexuell person under en biktsituation.

Jacob Sunnliden, kommunikatör inom Svenska kyrkan, konstaterar på sin blogg att "prästerna inte kan svara på kritiken som framförs eftersom de, på grund av sin tystnadsplikt, är förhindrade att prata".

Givetvis så. Och åter ett riktigt bottennapp från Uppdrag granskning.

D D D D D D D D D D D D D

************

Tidigare på Håkans Blogg: Måste vi det? Är det ok?

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

Höjden av nyhetstorka?

Dagens toppnyhet på Dagen.se är att Jan-Olof Antonsson från Hässleholm bommade 100 000-kronorsnivån  i tv-programmet "Postkodmiljonären" och "fick nöja sig med" 75 000:-.

Vad som renderade denna nyhet så hög status på Sveriges största kristna nyhetssajt?

Jan-Olof Antonsson är pingstvän.


***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

tisdag 1 april 2014

Jag önskar att detta vore ett äkta aprilskämt

Amerikanska 8-åriga Sunnie Kahle och hennes familj fick nyligen ett brev från ledningen vid Sunnie's skola Timberlake Christian School med budskapet: "Bete dig mer som en flicka eller hitta en annan skola".

"Sunnie Kahle har kort hår, klär sig pojkigt och tycker om att sporta, men enligt skolans styrelse har många av eleverna blivit förvirrade över hennes könstillhörighet."

Skulle tro att eleverna kommer att bli ännu mer förvirrade när de en vacker dag kliver ur sin skyddade lilla värld och ut i verkligheten. Med allt vad det innebär av mångfald, på alla möjliga områden.

Familjen valde en annan skola. Och jag önskar att detta vore ett äkta aprilskämt.

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

Jag tror att jag är svaret på spåren...

Enligt ett pressmeddelande från förbundet Humanisterna berättas att Vatikanen då och då helgonförklarar "personer som anses i särskild besittning av gudomliga krafter" och att den nye påven Franciskus nu offentliggör en utredning av förrförre - tillika helgonförklarade - påven Johannes Paulus II:s mirakelstatus.

Utredningen "redovisar hela det empiriska underlaget för fastställandet av mirakelstatusen, meddelar Vatikanen i ett pressmeddelande idag".

"Det är unikt att Vatikanen presenterar vetenskapliga belägg för ett mirakel, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark."

"Det är uppenbart att detta inte kan ha skett på naturligt väg. Vi accepterar att ett mirakel har skett och bejakar därmed Johannes Paulus helgonförklaring."

Ha ha ha, det här är ungefär lika troligt som att t ex Ulf Ekman skulle få för sig att konvertera till katolicismen. Eller, vänta nu här...

På DN debatt idag är Sturmark o co desto allvarligare, och menar att "Självbedrägerierna är farligare än aprilskämten”.

"Att falla för ett aprilskämt är oftast harmlöst och roligt, men vi kan bli lurade på mycket farligare sätt än så..."

Här handlar det om uppenbarelsekunskap på hög nivå...

"Alla påståenden om världen har inte samma trovärdighet eller kvalitet."

"Att våga erkänna att man kan ha fel, att ompröva sina övertygelser och värdesätta en rimlig världsuppfattning är grundstenarna i kritiskt tänkande."

"Det är dags att vi alla tar ansvar för hur vi uppfattar världen. Vetenskap och kritiskt tänkande är den bästa vägen att gå för att vi ska kunna agera förnuftigt och bygga en gemensam värld."

Låter som självklarheter staplade på varandra. Är det verkligen nödvändigt att göra dessa påståenden -  och därmed uppta dyrbar plats - på rikets viktigaste debattforum?

Jag tror att jag är svaret på spåren. Efter en stunds förnuftigt och kritiskt tänkande...:)

************

Bättre sent än aldrig: Livets ord-avhoppare: ”Andlighet blev något förgiftat”
April, april, så luras kristna i dag

***********

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!