onsdag 11 december 2013

Vikten av att ta ansvar

Raymond Ahlgren är föreläsare och coach inom personlig utveckling.  Hans blogg hittar du här.

Härom veckan skrev Raymond insiktsfullt under rubriken Konflikter & Storytelling om just konflikter och om vikten av att själv ”plocka hem” ansvaret för sin del i en konflikt.

Bra text, som jag vill lyfta fram här:

"Gemensamt för alla konflikter som jag får arbeta med är att det alltid är den andres fel. Det finns en klar ovilja att 'plocka hem' ansvaret eller ens delar av det (att ta på sig 0,3% av ansvaret är inte att plocka hem det)."

”Få saker i livet är så befriande som att se nyktert på en konflikt, se sin egen roll i den (fullt ut) och plocka hem ansvaret för det inträffade. Helt utan några 'om' och 'men'"

"Att 'plocka hem ansvaret' betyder inte att man slår på sig själv, trycker ned sig själv eller på något som helst sätt förminskar sig själv. Det betyder att man smärtsamt nyktert ser på sin egen roll i det inträffade. Varför? För att det är enda sättet att göra annorlunda nästa gång och undvika liknande situationer/konflikter."

(Du kan läsa hela inlägget här - om du har lust.)

I en kommentar i kommentarsfältet, fullt i klass med själva inlägget, skriver signaturen "Sarah":

"Det första som jag tänker är att varje individ skulle behöva förstå vikten av att ta ansvar. (…) Om man inte känner sitt ansvar ligger maktlösheten väldigt nära till hands. Maktlöshet är farligt."

"Det finns massor med ilska i samhället idag. Jag ser den överallt och jag har också reflekterat över att nästan all ilska har sitt ursprung i maktlösheten. Maktlöshet som i sin tur skapar frustration. Frustration som skapar pekpinnar, slag, våld och anklaganden."

"Jag tänker att frustration skulle man kunna likställa med ett gift som äter människor inifrån. Gör dem utbrända, handlingsförlamade och destruktiva. Går det riktigt långt kan det leda till likgiltighet."

"I min värld tänker jag att likgiltighet är det raka motsatsen till Kärlek."

"Om man istället tittar på den ilska som kommer från en vilja att ansvar så har den ilskan en helt annan förmåga. Den ilskan är som ett raketbränsle framåt. Skapar dialoger, företag, förändringar, sätter gränser och talar konstruktivt. Det är den ilskan som förändrar världen."

Alltså, se till att plocka hem din egen del i en konflikt. Åtminstone om du vill vara med och förändra världen.

Till det bättre, vill säga…

***********

Besök gärna min sida på poeter.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar