lördag 3 augusti 2013

Här kan man snacka paradox

Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på kristna tidningen Dagen, skriver att uppmärksamheten kring Pridefestivalen "saknar motstycke" och att "det paradoxala är att den växer år från år samtidigt som den grupp människor vars syften den avser att gynna i vårt land blir allt mindre underprivilegierad och diskriminerad."
 
Är det en paradox? Är det inte ofta så att rörelser som får luft under vingarna - som gör skillnad -  växer?
 
Sandlund har naturligtvis goda (!) skäl att inte gilla utvecklingen.
 
"Också företrädare för hbtq-rörelsen börjar ifrågasätta om det inte är dags att konstatera att kampen för rättigheterna är vunnen och att det finns en risk i att segra till döds."

Nja, man får skilja på de juridiska "rättigheterna" och folks attityder, fördomar och människosyn i allmänhet. Vad gäller det sistnämnda är det långt kvar till någon vunnen seger.

Sandlund menar att positionen i det svenska samhället är "säkrad" för hbtq-personer.

"För hbtq-personer i andra delar av världen är situationen annorlunda. Här finns all anledning till att ta tydlig ställning, även för den som anser att utlevd homosexualitet står i strid med Bibelns ord och Guds vilja (min kursivering)."

Här kan man snacka paradox. Hur kan den som anser att utlevd homosexualitet står i strid med Bibelns ord - och som finner någon som helst relevans i det - samtidigt ta "tydlig ställning"? För/mot vadå?

Mycket av det förtryck som hbtq-personer utsätts för, både fysiskt och mentalt, bottnar i religiösa vanföreställningar. Sandlund borde kanske börja med att röja i de egna leden?

AB DN SvD D

************

Tidigare på Håkans Blogg: Varför inte - helt enkelt - kapitulera...? Respektlöst... och korkat

************

Besök gärna min sida på poeter.se!

1 kommentar:

  1. Vilken skriande motsägelse hon ger prov på. Ser hon den verkligen inte själv?

    SvaraRadera