torsdag 27 juni 2013

Oärligt och oreflekterat

Jag har alltid förundrats över kristendomens exklusivitets- och sanningsanspråk och - i förlängningen - de kristnas syn på himmel och helvete.

Saxat ur ett tidigare blogginlägg, med titeln "Annars har man mycket att stå till svars för…":

Tror alla/många kristna verkligen på denna uppdelning? Kan man då samtidigt sitta lugnt och dricka sitt kyrkkaffe och ha det lite småmysigt, med ”vetskapen” att många i ens omgivning – kanske ens egna barn, föräldrar, kompisar, arbetskamrater… är på väg mot ett brinnande helvete?

Oerhört kärlekslöst i så fall. Med den tron vore det enda raka att gå ut på gator och torg och rädda det som räddas kan genom att vittna, predika, evangelisera… ständigt. Vilket de flesta kristna knappast gör...

Är kristna så kärlekslösa? Jag tror inte det, jag tror helt enkelt att man innerst inne egentligen inte tror på himmel/helvete i traditionell mening.

Annars har man mycket att stå till svars för…


(Läs gärna hela blogginlägget här!)

Jag tror som sagt inte att kristna är kärlekslösa - åtminstone inte i högre grad än andra - däremot oärliga (man bekänner sig till något man inte fullt ut tror på) alternativt i avsaknad av nödvändig reflektion över vad man bekänner sig tro på.

Detta får man bekräftat med råge genom att flukta en stund på en färsk inspelning från ett seminarium på temat "Är Jesus unik?" på pingströrelsens årligen återkommande "Nyhemsvecka".

I början av seminariet låter Pelle Hörnmark, svenska Pingsts föreståndare, publiken via mentometerknappar välja mellan olika alternativ och på så sätt ge en bild av var den står i olika frågor.

Bl a uttrycker 98 % av de närvarande (som har en mentometerknapp i handen) att de tror att Jesus är enda vägen till Gud. Kanske föga förvånande på en pingstkonferens? Men nu kommer det intressanta:

I nästa andetag tycker 75 % att det är "roligt" med ett mångreligiöst samhälle. Dvs ett samhälle där många inte tror på Jesus som enda vägen Och där många inte tror på Jesus överhuvudtaget, däremot på en uppsjö andra "vägar". Med konsekvensen att...

Oärligt, oreflekterat... eller oerhört kärlekslöst. Välj själv.

************

"Var går gränsen för att få kalla sig en kristen kyrka?" Ledande teolog går ur Svenska kyrkan Antje Jackelén håller inte med om kritiken Präst i läronämnden lämnar Svenska kyrkan i protest Är inte Kristus kyrkans usp?

************

Tidigare inlägg på Håkans Blogg: Respektlöst... och korkat Tänk då på alla oärliga stackare... Varför inte - helt enkelt - kapitulera...?

************

Besök gärna min sida på poeter.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar