fredag 6 januari 2012

Vad kan jag dra för slutsats av det?

Enligt fransk och brittisk forskning där man studerat drygt 7.000 kvinnor och män över en tioårsperiod börjar den kognitiva förmågan - som t ex slutledningsförmågan - att försämras redan i 45-årsåldern.

Vad kan jag dra för slutsats av det?

Som jag sedan kan lita på (jag är 48...)?

 SVT SR SvD HD GP BT D D

9 kommentarer:

  1. Men frågan är om försämringen beror på förämrad hjärnfunktion, eller för att man börjar slappna av på jobb och annat, allt går på rutin, och man därför inte håller hjärnan i form utan slappar till rent i allmänhet.
    Men vad vet jag, jag är 51 ;-)
    Ann

    SvaraRadera
  2. Om man antar att artikelns längd speglar journalistens kognitiva förmåga måste journalisten ha passerat pensionsåldern för länge sen.

    SvaraRadera
  3. Ann, bra fundering.

    Av artikeln framgår inte vad man i forskningen fokuserat på, hjärnans kemiska processer eller personernas eventuella förändrade beteenden.

    SvaraRadera
  4. Om man läser nyheten på lite fler nyhetssajter (svt.se/nyheter, t.ex.) så förstår man det som inte framgår av SR:s slarvigt förkortade notis:

    Det är hos personer _som senare i livet kommer att utveckla demens_ som den kognitiva förmågan börjar avta redan i 45-årsåldern.
    Forskningsresultaten gäller alltså inte alls "normala" personer från 45 och uppåt.

    Maken till missvisande notis har jag inte sett på länge - väntar mig normalt betydligt bättre av SR...

    SvaraRadera
  5. Förlåt, det är förstås inte bara SR som slarvat, även DN har lyckats förkorta bort det väsentliga i notisen, att forskningen gäller tidig diagnos av demens...
    *suck*

    SvaraRadera
  6. "Maken till missvisande notis har jag inte sett på länge."

    Håller fullständigt med Dig "Flundran", denna notis hade jag missat, det var ju en j-a skillnad, helt enkelt. Tack!

    http://svt.se/2.108068/1.2669315/demens_kan_markas_redan_vid_45

    SvaraRadera
  7. Övriga nyhetsmedier har nu kompletterat notiserna, dock utan att ange att det enbart handlar om personer som senare utvecklat demens.

    Inte heller huvudkällan British Medical Journal anger detta, såvitt jag kan se.

    Så vad ska man egentligen tro?

    SvaraRadera
  8. Hahahaha! Det förklarar ju varför regeringen/riksdagen misslyckas med allt de tar för sig! :D Den består ju av till största delen gamla russin :)

    SvaraRadera
  9. Kan detta vara effekten av bristen på nikotin i hjärnan? Kunde under en dskussion på lördagskvällen hos 2 st 60-åringar sk renlevnadsindivider att man pratar om samma sak som för 25 år sedan. Personerna står kvar på ruta 0 utifrån mitt perspektiv

    SvaraRadera