onsdag 11 januari 2012

I vilka situationer...?

Enligt Skolverket får skolor förbjuda heltäckande slöja "i vissa situationer".

Ett förbud kan bl a införas "om slöjan anses försvåra samspelet mellan lärare och elev, om den medför risker vid laborationer och liknande eller om den inte går att bära på grund av hygien."

Min fundering gäller det första exemplet. I vilka situationer anses slöjan inte försvåra samspelet mellan lärare och elev?

Finns det några sådana?

SVT DN SvD HD GP BT D

3 kommentarer:

 1. Det blir till att föra "dialog": som polisen i Rosengård. Det är jätteviktigt!

  SvaraRadera
 2. I vår iver att vara politiskt korrekta så bakbinder vi våra lärare. Den heltäckande slöjan som omöjliggöra ögonkontakt försvårar ju all form av pedagogik. De lärare som försöker överkompensera, igenom att rikta mycket uppmärksamhet till de eleverna igenom att hela tiden verbalt kolla så att de hänger med, gör det på bekostnad av uppmärksamhet till andra elever.

  Det "tillfälle till dialog" som man kan tycka uppstår är bara BS för "lärare som till slut ger upp och låter svaga elever med heltäckande slöja flyta med" Det finns inte en lärare som orkar ta debatten som skulle uppstå vid varje enskilt tillfälle. Tjejer med heltäckande slöjor kan vara obstinata skoltrötta tonåringar de med.
  -Malin

  SvaraRadera
 3. Här ställs en oerhört viktig fråga.

  Jag blir frestad att använda begreppet "sunt förnuft" som en möjlig väg att lösa detta dilemma.

  En annan frestelse är, att hävda att motsatsen till "sunt förnuft" i detta fall är "politisk korrekthet" som Malin skrivit i kommentars-fältet.

  I alla händelser kan man tala om kultur-krock.

  ¤

  Sedan är det förstås viktigt, att man ska kunna vara extremt invandrar-vänlig utan att beskyllas för att vara politiskt korrekt.

  Själv vill jag dock ha invandringen helt fri och blir då egentligen Sverige-demokraternas absoluta motsats. Detta anses inte heller politiskt korrekt, fast det väcker förstås inte etablissemangets avsky som det alternativ gör som kan tolkas som eventuellt främlingsfientligt/rasistiskt. Möjligen tycker vissa det är orealistiskt - men det är definitivt mer kärleksfullt.

  SvaraRadera