onsdag 5 oktober 2011

Kanske en god idé - kanske inte

Saxat ur ett tidigare inlägg:

"Det konstiga eller obegripliga är inte att filmmakaren Lars von Trier säger provocerande saker... (...) Det gör han såklart för att få uppmärksamhet..."

"Det konstiga är att vi går på det. Gång på gång."

Nu blir Lars von Triers uppmärksammade klavertramp på filmfestivalen i Cannes - då han uttryckte sympati för Hitler - polisärende.

Dansk polis har nyligen - på begäran av åklagarmyndigheten i Grasse i Frankrike - förhört von Trier för att undersöka om han har överträtt fransk lag.

von Trier menar att uttalandet var ett skämt. Vilket det alltså - milt sagt - inte uppfattades som.

"Jag har därför beslutat att jag från och med i dag avhåller mig från varje offentligt uttalande", säger han i ett pressmeddelande.

Kanske en god idé. Kanske inte. Jag vet inte.

Ska man inte kunna skämta om vad som helst? Oberoende av om skämtet är "bra" eller "dåligt"?

NSK HD GP BT

3 kommentarer:

 1. Mm, Cannes blev så himla uppblåst. Pinsamt för festivalen också, som ju ska försöka vara just ett snäpp ÖVER Hollywoodtramset. Det lyckas de sådär med.

  Personligen så kan jag ju tycka att du har rätt i sak - man SKA KUNNA skämta om vad som helst, men om någon kommer och drar ett Englaskämt på Englas begravning så tycker jag att det är helt okej att det blir påföljder. Kanske inte rättsliga, men sociala, mediala. Vi har alltid ett ansvar för vad vi säger - det kan ju varje politiker skriva under på.

  SvaraRadera
 2. Mattias, håller absolut med Dig i Engla-exemplet. Och i övrigt också.

  Det är de juridiska konsekvenserna jag ställer mig tveksam till i von Triers fall.

  Och hans beslut att hädanefter inte uttala sig offentligt. Men DET är hans beslut.

  SvaraRadera
 3. Ja, vi tänker nog rätt lika där. Nu kan jag inte riktigt föreställa mig att det kommer bli något allvarligt rättsligt efterspel till Von Triers uttalande, om detta nu bara handhas av en vettig åklagare som har förstånd att lägga ned fallet efter detta polisförhör.

  Allt annat vore direkt skadligt för yttrandefriheten, när det är så uppenbart att Von Trier gjorde bort sig och tog tillbaka.

  SvaraRadera