söndag 25 september 2011

Är det konstigt?

Katolska kyrkan i Belgien har beslutat att alla unga män vid landets präst­seminarier "regelbundet ska träffa en psykolog och diskutera sex, kyskhet och varför de vill bli präster."

"De med pedofila tendenser ska inte få prästvigas."

Förslaget om psykologtester väcker - inte helt oväntat - kritik.

"Det innebär att man öppet antar att det kan vara något lurt med män som söker sig till kyrkan, att de kan vara pedofiler."

Är det konstigt?

"Offer för prästövergrepp menar att några psykologbesök vid 25 års ålders inte säger mycket om vad en man som har levt i celibat i 25 år kan ta sig till."

"Varför inte bara avskaffa de kyrkodogmer som är grunden till problemet: kvinnans roll, det obligatoriska celibatet?" frågar advokaten Walter Van Steenbrugge, som representerar ett 70-tal pedofilioffer som stämt Vatikanen.

Ja, varför inte? Någon inom katolska kyrkan som kan svara på det?

3 kommentarer:

 1. Jag representerar nu inte katolska kyrkan, men är ändå katolik och kan väl säga något i frågan.

  Katolska präster är enligt siffror från USA (som väl är det land där de flesta studierna inom området gjorts) underrepresenterade när det gäller pedofili. Det finns alltså inget samband att förklara vad gäller kopplingen mellan celibat och pedofili; korrelationen är negativ.

  Däremot har de enskilda präster som varit pedofiler dessvärre kunnat begå flera övergrepp, eftersom de - speciellt under 70-talet - inte togs ur tjänst utan flyttades runt. Tilltron till terapi var också hög på den tiden.

  I Sverige - liksom i större delen av världen - genomgår blivande präster idag omfattande psykologiska undersökningar, där förstås även sexualiteten behandlas. Det infördes förstås för sent, men är nu alltså infört. Om jag förstår ovanstående nyhet rätt vill man i Belgien vill man utöka denna testning i en viss riktning; att man har den, i sig, är väl däremot okontroversiellt.

  Vad gäller orsakerna bakom pedofilfallen kan jag hänvisa till den omfattande John Jay-rapporten:

  http://www.usccb.org/issues-and-action/child-and-youth-protection/upload/The-Causes-and-Context-of-Sexual-Abuse-of-Minors-by-Catholic-Priests-in-the-United-States-1950-2010.pdf

  Den stöder den s.k. "Woodstock-tesen", då den visar att pedofilfallen peakade under det tumultartade 70-talet. Inte minst kan man betänka att en ny kyrkolag utkom först 1983 (Andra Vatikankonciliet hölls 1962-65), vilket gjorde att reglerna för hur sådana här fall skulle hanteras inte var helt klara på den tiden.

  Mvh,

  Erik Å

  PS. Vad tyckte du om påvens tal - som du hänvisade till nyligen - när du väl läste det? DS.

  SvaraRadera
 2. Erik, TACK för Dina kommentarer (även den på den andra bloggposten), de bidrar till en viss (!) nyansering av ämnet/ämnena.

  Vad gäller påvens tal måste jag till min skam erkänna att mina (bristande) kunskaper i det engelska språket sätter käppar i hjulet för mig...

  Har Du någon bra översättning av de stycken Du citerade i den andra kommentaren?

  Till övriga läsare - läs här:

  http://hakans-blogg.blogspot.com/2011/09/det-talet-skulle-jag-vilja-hora.html#comments

  SvaraRadera
 3. Håkan, Tack för ditt svar!

  Jag har nu försökt återge de citerade styckena på svenska; talen översätts till många språk, men Sverige är ett litet land, svenska ett litet språk, i den katolska världen...

  Erik Å

  SvaraRadera