måndag 29 augusti 2011

Håkans nät- & nyhetsflukt 110829


Polisen fick jobba hårt; 105 personer i åldrarna 14-25 år togs för narkotikabrott.

Rationellt och förenklande för polisen med sådana här festivaler, många "brottslingar" på samma ställe...

AB SvD HD GP D

  • Landstinget i Kalmar län har (tydligen) installerat barnporrlarm i sina datorer, vilket innebär att om en dator används för hantering av misstänkt barnpornografiskt material avslöjas det genom ett larm.

Larmet togs i bruk för tio månader sedan och utlöstes för första gången i torsdags. För datorinnehavaren väntar konsekvenser.

Bra uppfinning, det där larmet.

Skulle inte det kunna vara obligatoriskt på alla datorer, barnporrinnehav är ju trots allt olaglig. Det funkar kanske inte rent tekniskt?

Annars vore det en bra idé.

SVT GP

Däremot kan jag tycka att porrfilter på Lunds universitetbiblioteks datorer är snudd på larv. Det är väl ändå vuxna människor det handlare om?

SKD NSK HD GP BT D

  • Problemet med rasistiska kommentarer och personangrepp i nätkommentarsfälten ökar, vilket föranleder Expressen att stänga möjligheten att kommentera artiklar i realtid, "för att få bättre kontroll över vad som skrivs".

Inläggen kommer alltså att modereras före publicering, istället för att - som nu - tas bort i efterhand om de anses olämpliga.

Chefredaktör Thomas Mattsson "hoppas att den nya policyn ska leda till ökad öppenhet och att fler deltar med sina fulla identiteter."

"Jag tror att alla som ser potentialen med internet tycker att det är ett misslyckande att man inte kan anförtro webbanvändarna att kommentera fritt eftersom det finns ett fåtal som missbrukar systemet."

Kan inte annat än hålla med. Ett fåtal personer sabbar för många.

Jag hoppas innerligt på en förändring framöver. För demokratins och yttrandefrihetens skull.

SVT AB SvD SvD HD GP

6 kommentarer:

  1. webfilosofen29 augusti, 2011

    Intressant att du väljer att kalla dom brottslingar, när de flesta av dessa personer inte begår något annat brott än att nyttja ett berusningsmedel som är av världshälsoorganisationen rankat långt mindre farligt än alkohol. Kanske har du rätt i princip, men jag väljer nog att inte svänga mig med ord som "brottslingar" om det inte handlar om yrkeskriminella. I detta fall handlar det om ett hundratal unga vuxna som väljer en annan berusningskultur än sina föräldrar och blir stämplade brottslingar resten av sitt liv. Känns lite orättvist. Tack för utrymmet!!

    SvaraRadera
  2. Tack för Din kommentar!

    Att jag använder ordet "brottslingar" beror på att media skriver att ungdomarna "togs för narkotikaBROTT".

    Kan dock hålla med om att ordvalet är tveksamt (trots att det är juridiskt korrekt) jag sätter därför ordet inom citationstecken.

    Däremot tycker jag att det är trist att nämnda ungdomar inte skippar drogerna. Samlade eller spridda.

    SvaraRadera
  3. "Polisen fick jobba hårt; 105 personer i åldrarna 14-25 år togs för narkotikabrott."


    Ja jävlar .. Staten måste göra ALLT för att förhindra folk från att riskera sin egen hälsa, kanske till och med riskera deras hälsa för att lära andra att det är fel att riskera sin hälsa med andra preparat än de staten godkänt..

    Ta livet av dig med alkohol eller cigaretter är ok, men gud nåde dig om du gör det med något annat än det staten godkänt. Då ser staten till att du får ett ÄN större helvete än det du redan valt.

    God damnit, i truly HOPE sweden gets swept away by a mega-tsounami this autumn. Anything else would be a waste of skin of this sorry ass of a pig-people we have in the chicken-farm curretly called "sweden".

    SvaraRadera
  4. "Hon förväntar sig att antalet kommentarer kommer att bli färre med det nya systemet"

    Färre?
    Hon kan nog inte förvänta sig mer än kanske MAX en per artikel.....idioti kallar jag det, det är ju just därför man läser många artiklar dvs bara för att kunna diskutera saker och ting, men att göra det med sitt riktiga namn och kanske till och med adress, det existerar inte, finns inte en chans att jag kommer att diskutera under mitt riktiga namn.
    Ta tex Aftonbladet där man kunde diskutera artiklarna, men där dom sedan ändrade den möjligheten och införde nya regler, det slutade med att jag sedan dess inte ens har besökt deras webbsida, och det är bra länge sedan.
    Detta kommer sluta med att folk inte bryr sig om att läsa artiklarna längre, och därför kommer nya forum att öppna upp för detta.
    Men men dom får helt enkelt skylla sig själva.

    SvaraRadera
  5. Ser ut som en tanke att de stora tidningarna vill, givetvis på subjektiva grunder, lägga en våt filt över folkopinionens alla yttranden.

    Ett fattigdomsbevis.

    SvaraRadera
  6. Till Glödhet: En annan sak som ger det problem med att kommentera med riktiga namn är att man kan ta fram väldigt mycket information om en människa, idag kan man till och med få fram planritningar till vissa människor med väldigt lite information.

    T.ex så är väl Håkan W född den 17 december 1963?
    Vilket bara är toppen av informationen man kan få fram med väldigt lite info.
    Kanske inget man vill lämna ut till tidningar som aftonbladet.

    SvaraRadera