lördag 6 augusti 2011

Det hade inte varit för mycket begärt

En helt ny marknad har dykt upp på senare år, med uppgift att ha koll på de stora nyhetssajternas kommentarsfält, sajterna lejer alltså numera ofta ut denna uppgift, från att tidigare ha skött den själv.

Jobbet går ut på att helt enkelt rensa undan kommentarer som strider mot svensk lag (till exempel hets mot folkgrupp och förtal) eller tidningarnas egna regler.

"Jag är förvånad över hur snabbt det har gått. Det finns uppenbarligen ett behov av oss, inte minst eftersom vi har kunnat erbjuda tjänsten till en bra kostnad" säger Klas Karlsson, vd för Företaget Interaktiv Säkerhet i Varberg.

Tråkigt dock att det överhuvudtaget finns ett behov av denna typ av tjänster, kommentarsfältet är en viktig del av vår yttrandefrihet och demokrati, och borde inte behöva rensas eller begränsas.

Kanske ett förbud mot anonyma kommentarer, kopplat till ett eget juridiskt ansvar för sin egen kommentar hade hyfsat till kommentarsfältet?

Det hade i alla fall inte varit för mycket begärt. Tycker jag.

SVT DN SvD

1 kommentar:

  1. Du har rätt i att man borde koppla ett eget juridiskt ansvar till varje kommentar. Antagligen följer man samma policy som finns i tidningar (där man utgår från en ansvarig utgivare). Du som bloggare är att betrakta som redaktör - en ansvar som du tar genom ditt val att förhandsgranska.

    Sedan är det mycket i denna värld man kan önska sig - enbart lagliga kommentarer i alla kommentarsfält överallt på internet, lugnare fotbollspublik, endast nyktra och utvilade bilister i trafiken...

    (Min önskelista är lång!)

    SvaraRadera