lördag 9 juli 2011

Eller?

KDU-ordförande Aron Modig skriver på SVT Debatt om kampen mot kriminalitet:

"Oavsett vad man tror att kriminalitet, vandalism och våld beror på, så måste det bekämpas. Det finns ett behov av att vara 'tough on crime'."

"Kanske innebär det att straffen för vålds- och sexualbrott måste höjas, att straffrabatten måste avskaffas och att de patrullerande poliserna måste öka i antal."

"Vi kan debattera de förebyggande insatserna mot kriminalitet i evighet. Och visst är de förebyggande insatserna viktiga: En trygg skola, ett inkluderande samhälle och ett minskat utanförskap kommer tveklöst att ge minskad brottslighet på sikt."

"Men att både arbeta förebyggande och att faktiskt bekämpa brottslighet står inte i motsats till vartannat. Att garantera medborgarnas säkerhet är statens huvuduppgift. Det måste prioriteras."

"Bakom varje nedlagd utredning, bakom varje siffra i statistiken, finns en människa som förtjänar rättvisa. Det är dags att sluta vara fega i kriminalpolitiken."

Modig staplar självklarheter på varandra. Varför det? Behövs det?

Detta resonemang kan väl vilken sund politiker som helst, som värnar människovärdet, demokratin och vardagstryggheten skriva under på?

Eller?

1 kommentar:

  1. Jag har tvärtom fått uppfattningen i samband med mina samtal med politiker från olika partier, att det här är det mest försummade området av alla. De här frågorna har under lång tid skötts på ett valhänt sätt. Jag trodde detta djupast sett var själva kärnfrågan i all politisk maktutövning. Så är det verkligen inte i verkligheten. Tyvärr begriper de allra flesta inte över huvud taget allvaret i det hela. De tycks inte kunna koppla ihop konsekvenserna av sina egen åsikter (och i vissa fall brist på åsikter) med hur detta drabbar människor av kött och blod. Tala om att sänka människovärdet rejält!

    SvaraRadera