söndag 26 juni 2011

Vilket kom först, hönan eller ägget?

Åren 1996-2006 låg svenskarnas intresse för miljöfrågor relativt konstant, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Därefter började intresset öka i takt med att rapporteringen om klimathotet i media ökade.

2007-2009 tyckte 20 % av svenskarna att miljö- och klimatfrågan var ett av de viktigaste samhällsproblemen.

Men 2010 minskade siffran återigen kraftigt, till 14 procent.

"Det finns ett samband mellan vad media skriver om och vad allmänheten är intresserad av. Och under 2010 har det skett en tillbakagång till en mer vardaglig rapportering" säger Björn Rönnerstrand, doktorand i statsvetenskap och medförfattare till årets SOM-rapport.

Vilket kom först, hönan eller ägget?

Jag tror att frågor som kräver mer kunskap, och vars konsekvenser ligger längre bort tidsmässigt och geografiskt, har svårare att engagera än de frågor som här och nu påverkar just min vardag.

Och här måste media , som nyhets- och kunskapsförmedlare, och den enskilde medborgaren ta ett gemensamt och större ansvar.

AB DN SvD SKD NSK HD GP D

1 kommentar:

 1. Intressant blogg Håkan. tråkigt bara att folk inte kommentera i större utsträkning i dina inlägg.

  Det som också är tråkigt är att männikors intresserar sig mer för spel, kläder, mode och annat strunt saker istället att bidra till en stabil miljö eller som en sådan liten sak som att att kommentera andras inlägga -tragiskt värre. I ett konsumtionssamhälle där de mest får allting framför oss tänker många men vad får jag ut av att involvera mig.

  Tack gud för de personer som du och många andra som verkligen involverar sig i miljön på olika sätt.

  Daniel Esteban
  www.environmentinfocus.com
  "writer and editor of environmental issues and problems"

  SvaraRadera