Sociala utskottet vid Socialstyrelsens råd för etiska frågor anser att socialtjänsten har rätt att läsa bloggar och Facebook för att ta reda på om en person har rätt till bidrag eller ej.
"Ärendet togs upp efter att en socionomstudent under sin praktik reagerat på att handläggare granskade klienter i sociala medier." (DN)
Vad är problemet? Självklart har socialstyrelsen "rätt" till det.
Bloggar och Facebook är ju fullt offentlig information, vem som helst kan helt lagligt göra denna typ av granskning.
Bättre då att se till att inte fuska.
SVT AB SvD HD GP D
Det var och en själv lägger in,
SvaraRaderamåste den som lagt in vara beredd att stå för. Självklart får myndigheter kontrollera sina uppgifter mot det som en person själv lagt upp i blogg eller på Facebook. Skam vore det annars.
I teorin håller jag med dig men problemet kan ju vara att facebook inte är helt pålitligt. vem som helst kan ju skapa ett konto i vilket namn som helst. (jag har sett mobbing av ungdomar ske på detta sätt tyvärr). facebook är ett socialt medium, inte en nödvändigtvis sanningsenlig beskrivning av verkligeheten. inte som om man är tvungen enligt lag att tala sanning om sitt liv på facebook heller, vilket man ju är i sitt förhållande till socialtjänsten så att säga.
SvaraRaderaAnonym, Du har naturligtvis helt rätt.
SvaraRaderaGranskningen av bloggar och Facebook får aldrig bli annat än ett komplement till övrigt informationssök.
Sedan kan man såklart lägga moraliska aspekter på själva granskandet - (vem vill egentligen bli granskad) - men rätten att göra det är självklar, som jag ser det.
Men det kräver - givetvis - ansvarsfull och kompetent hantering av funnen "information".