onsdag 4 maj 2011

Urspårning på flera plan...

Jag har tidigare skrivit om den fejkade slavauktionen på en (urspårad?) studentfest i Lund, och min starka tveksamhet till rimligheten i att polisanmäla tilltaget.

Nu ryter den amerikanske medborgarrättskämpen Jesse Jackson till i ett brev till utbildningsminister Jan Björklund mot ”slavauktionen”.

Jackson "vill att förövarna rannsakas och uppmanar Björklund att vidta åtgärder så att svenskarna blir medvetna om den transatlantiska slavhandelns brutala verklighet och Sveriges aktiva roll i den."

Urspårningen förefaller inte ha inskränkt sig till studentfesten, eller den därpå följande polisanmälan.

SVT AB EXP SKD HD GP D D

10 kommentarer:

  1. Nej rätt, tilltaget har lett till urspårning på flera ställen runtom i världen och som någon rätt påstod, kanske det största misstaget var att slavhandlaren inte också målades svart? Antalet svarta som sålde sina bröder och systrar var ju nämligen inte alls obetydligt... Björklund kan nog ändå vara ganska säker på Obama inte låter höra av sig. Tänk vad ringar i ankdammen kan sprida sig snabbt nuförtiden...

    SvaraRadera
  2. Inga fel har begåtts, det är bara överdrift allt ihop. Slavhandeln har gjort så att vi vita har stor makt runt i världen.

    SvaraRadera
  3. Inget nytt i det att Jackson reagerar. Momodou har direktkontakt med honom via samma europeiska organisation som redan skrivit ett brev i samma ärende. Konstigt att journalisterna missat det.

    SvaraRadera
  4. Satan vad folk får sand i fittan för ingenting nuförtiden. Har vi verkligen inte bättre saker för oss än att bli upprörda över 4 personer som gjorde ett icke-pk skämt?

    SvaraRadera
  5. "Satan vad folk får sand i fittan för ingenting nuförtiden. Har vi verkligen inte bättre saker för oss än att bli upprörda över 4 personer som gjorde ett icke-pk skämt?"

    Dagens sanning!

    SvaraRadera
  6. Grus i dojjan har jag hört talas om...

    Jag tror att vi är hyfsat överens i sak, men språkbruket gör att Du skjuter över målet rejält.

    Välkommen åter och utveckla Dina ståndpunkter.

    SvaraRadera
  7. Förvecklingarna bjuder på en intressant studie i makt.

    Det som begärs av oss - vårt skuldpåtagande - är precis det befäster vårt underläge, som håller oss paralyserade av skam (oavsett om vi verkligen känner skam eller bara tror att vi borde känna det) som får våra ledare att ge tolkningsföreträde till de förorättade, de kränkta, och utesluter all möjlighet för oss att klaga eller försvara vår heder. Vi är maktlösa och underordnade i den här frågan.

    SvaraRadera
  8. Den politiska korrektheten, aldrig så framträdande som när människor vill främja sina politiska karriärer, riskerar att begrava yttrandefriheten.

    SvaraRadera
  9. Alla är ju iofs rasister i Skåne. Så inget fel med lite skyltning.

    SvaraRadera
  10. Varför har man överreagerat så på ett studentskämt? Är det kanske känsligt för att det var en annan folkgrupp/etnicitet som stod för skämtet och därmed bröt ett outtalat tabu?

    I underhållningsbranchen är det ju i princip redan så att det endast är svarta som får använda ordet "neger" eller det än mer brännmärkta ordet "nigger" och dylika epitet i filmer, stand-up comedy eller i skämtsam jargong sinsemellan. Alla andra som använder de kontroversiella orden om folkgruppen i fråga(eller skämtar om andra folkgruppsspecifika företeelser) riskerar i den politiska korrekthetens inskränkta värld att stämplas som okänsliga, inskränkta ärkesvin.

    En och annan betraktare kan dock i sitt stilla sinne fråga sig vilken av parterna som är mest inskränkt och humorbefriad.

    Det finns som sagt en lösning. Underhållningsbranchen kan undvika en medial pajkastning antingen genom hålla sig till att skämta om motsvarande genuint svenska företeelser (som t.ex. trälförsäljning...) eller kvotera in valfri etnisk komiker som då har ett outtalat frikort att skämta om sin egen folkgrupp. Detta skapar dessutom arbetstillfällen och motverkar utanförskap. Men den inhyrda etniska kvotkomikern bör, i den politiska korrekthetens namn, hålla sig från att skämta om inskränkta svennar, för då jävlar...

    SvaraRadera