måndag 18 april 2011

Jag är starkt tveksam

Min grundinställning är att man ska kunna skämta om i princip vad som helst. Att allt se'n inte blir kul - utan kanske bara dumt - är en annan femma.

Som en del av underhållningen vid en studentfest med djungeltema på Hallands och Helsingkronas Nation i Lund sminkade sig tre personer svarta i ansiktet och "såldes" som slavar i en fejkad auktion. (SvD)

Afrosvenskarnas riksförbund har polisanmält händelsen för hets mot folkgrupp.

Osmakligt och dåligt skämt? Kanske det.

Borde de inblandade be dem i publiken som kände sig kränkta om ursäkt? Ja, det låter rimligt.

Men är det rimligt att polisanmäla? Jag är starkt tveksam.

Jallow Momodou från Afrosvenskarnas riksförbund menar att det handlar om "studenter från ett av Sveriges bästa lärosäten som står för dessa typer av värderingar." Jag vågar påstå att han har fel...

Det var - trots allt - menat som ett (uselt eller ej) skämt, och inget annat!

SVT DN DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SKD NSK HD GP D D D

21 kommentarer:

  1. Jo, PK-piskan viner i allt vidare svängar.

    SvaraRadera
  2. Ja för att om man skämtar om slavhandel så gillar man det.. Brukar inte humor och satir handla om sådant man inte gillar?

    SvaraRadera
  3. Den här tolkningen av begreppet "hets mot folkgrupp" är nog ungefär lika förankrad i vanligt folks rättsmedvetande som det utökade begreppet våldtäkt, som numera kan vara utan våld, och till och med samtyckessex.

    SvaraRadera
  4. helt sanslöst.. att skämta om någonting kan i många fall till och med vara ett sätt att bearbeta det.. Om någon tagit illa vid sig så bör självklart de inblandade be om ursäkt till vederbörande och förklara sitt "uppsåt" med handlingen, men att polisanmäla det är ju något knappt ens en vuxen treåring skulle ta sig till..

    SvaraRadera
  5. Överreagerar inte etablissemangent nu? Det var annonserat som en fest med djungeltema, alltså maskerad. Enligt SvD hade arrangörerna tänkt sig att studenterna skulle klä ut sig till ett djur eller en växt... (Det hade varit intressant att veta vad övriga deltagare var utklädda till.) Auktionen var väl lite olycklig... men var förmodligen något som bara hände "av bara farten", antingen planerad, eller en idé som dök upp efter ett par glas vin.

    Personligen brukar jag tacka nej till maskerader. Jag har aldrig haft tillräckligt med tid och pengar för att inhandla eller förfärdiga lämpliga kostymer som bara kan användas en gång. Och därför så har de stackars studenterna mina sympatier. Det är ju mycket enklare (och billigare) att klä ut sig till afrikansk slav än att sy upp en tigerkostym...

    SvaraRadera
  6. Men HUR var skämtet utformat?

    Om nu dessa personer blev kränkta så hade de troligen en anledning till det. Skämtet/sketchen var väl så klantigt utformad att den just sågs som rasistisk. Den hade troligen ingen eller just en rasistisk eller kass poäng.

    DÅ är det faktiskt helt okay att bli kränkt och anmäla.

    SvaraRadera
  7. Var det inte han som anmälde GB-glass för Nogger?

    SvaraRadera
  8. En så kraftig överreaktion som en polisanmälan för ett urspårat studentskämt slår väl mest tillbaka på Jallow och hans förening. Jag tror inte de blir tagna på allvar i framtiden. Det låter som han själv redan blivit fokus för nya smaklösa skämt.

    SvaraRadera
  9. Började försöka skriva et svar, men det blev ett helt inlägg på den egna bloggen istället. Men jag ville skriva något här också, så...

    Ja, man får nog kallt räkna med att det finns folk som kommer känna sig kränkta, när man skojar om deras lidande. Det är inte så himla märkvärdigt.

    Hade vi haft ett samhälle som tog bättre hand om sina minoriteter, alltså om det inte redan hade funnits en diskriminering av precis de grupper som det här skämtet handlade om, så hade det å andra sidan varit lättare att se mellan fingrarna på det här omogna skämtet.

    SvaraRadera
  10. Känslan av kränkthet kan jag absolut förstå, men jag delar en tidigare kommentarsskribents uppfattning om att polisanmälan är en kraftig överreaktion för ett urspårat studentskämt, och att risken är stor att Jallow och hans förening kommer att få det svårare att bli tagna på allvar i framtiden.

    Tyvärr.

    Efterföljande trakasserier mot Jallow med bl a kränkande bilder som cirkulerar på Malmö Högskola, är självfallet FULLSTÄNDIGT oacceptabelt, DET tilltaget förtjänar däremot en polisanmälan.

    Jag gillar Ditt blogginlägg. Övriga läsare - gå in och läs!

    http://no-nemo.blogspot.com/2011/04/karneval.html#links

    SvaraRadera
  11. Tack för länkningen Håkan! :)

    Ja, det är svårt att avgöra om det var en överreaktion eller inte. Det beror starkt på vad som var Jallows syfte med anmälningen. Sedan är det upp till åklagaren att avgöra vilken lagöverträdelse som kan vara aktuell. Man får gissa HMF, men det är ju inte hugget i sten.

    En möjlighet är att Jallow helt enkelt velat pröva rättsläget, vilket inte är någonting konstigt i sig. Polisanmälningar haglar det ju in i tusental över allt möjligt i detta avlånga land. En annan möjlighet är så klart att han försökte väcka publicitet i ett ämne som ligger just honom varmt om hjärtat.

    Med tanke på spänningarna mellan folkgrupper som finns i Malmö (fastän detta var i Lund så skedde det ju i Malmö högskolas studenters regi) så är det inte omöjligt att vi ser toppen på ett isberg här. Om det till exempel har funnits en utbredd rasistisk kultur på högskolan där Jallow arbetar så kan detta mycket väl ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.

    Givetvis är detta bara spekulationer, men inte egentligen mer spekulativt än vad det är att förutsätta att anmälningen skedde "out of the blue" så att säga. I dagsläget vet vi ju ingenting om bakgrunden.

    SvaraRadera
  12. skulle också viljatacka dig för detta inlägg. hela idéen att anmäla en privat studentfest är befängt i sig. Och nu hör jag att denne herre också är skyldig till att min favoritglass "Nogger black" har tagits ur sortimentet. Samtidigt har denne herre en fin post i Malmö - på vilket sätt skulle han vara diskriminerad? Det hela luktar paranoia eller dold agenda, ett uttryck som man ju så gärna använder sig av nuförtiden

    SvaraRadera
  13. hade det varit tvärtom, att det hade varit svarta som målat sig till vita och spexat så hade ingen brytt sig, men nu så är det all världens liv.

    som vanligt i PK Sverige.

    hoppas hela skiten kollapsar snart så vi får börja om från början.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Naturligtvis kan man hålla med om att slavhandeln var hemsk och att den definitivt inte passar in i dagens åsiktsbildning. Men man måste trots allt komma ihåg att det inte bara slavarna som har en historia, även de som handlade med slavar eller ägde slavar har en historia. Vi skall naturligtvis inte förhärliga detta men det liv de levde ansågs vara bra när det begav sig och det finns ingen anledning att fördöma deras historia idag. Det vi skall bekämpa är slaveri inte historia. Därför anser jag att media skall sluta skriva om hur kränkta negrer blivit av en studentfest. Det är studenterna som var på festen som har anledning att känna sig kränkta av media och inte negrer som läst Sydsvenskan. Man skall kunna skoja om historien utan att bli uthängd. Tänk om folk skulle känna sig kränkta när de hör Håtunaleken eller Nyköpings Gästabud i sammanhang som är helt annorlunda än de ursprungliga.
    Nu tycker jag att det är intressant att läsa att en förening blivit anmäld för hets mot folkgrupp. Såvitt jag vet kan enbart fysiska personer straffas enligt brottsblakens regler om hets mot folkgrupp, men det behöver ju inte en neger känna till.
    Nu undrar jag hur många som känner sig kränkta för att det finns ett stjärntecken som heter jungfrun, eftersom det lär saknas äkta jungfrur.

    SvaraRadera
  16. Ploisen bör undersöka om "slavarna" köptes av det motsatta stönet och i så fall om det är frågan om köp av sexuella tjänster.

    SvaraRadera
  17. Jonas Gustafsson22 april, 2011

    Om man uppfattar att ett skämt inom ramen för en så pass offentlig tillställning som detta ändå var inte bara är plumt och tarvligt utan på alla sätt överskrider anständighetens gräns och är kränkande, så är det väl rätt att anmäla detta. Därmed kan vi få utrett vad som ryms i begreppet hets mot folkgrupp, istället för fånigt kannstöpande om Nyköpings gästabud.

    Påfallande i de första tidningskommentarerna var också att arrangörernas talesmän var påfallande undfallande och tyckte att "det var väl inte så farligt, det var ju bara ett skämt". En stor aningslöshet, kan tyckas.

    Universitetsvärlden idag är inte en jovialisk liten herrklubb där seminarielivet marineras i punschdrickande och körsång - tvärtom är universiteten idag mötesplatser för studenter och forskare med vitt skilda erfarenheter och levnadshistorier. Detta ställer vissa krav på dem som lever i den miljön, särskilt inom framgångsrika universitet som ju präglas av stor internationell rörlighet. Förstår man inte detta har man mycket att lära. Då framstår detta slags "lustigheter" som provinsiella, inskränkta och, ja, enfaldiga.

    SvaraRadera
  18. Responsen från Uppsala universitet:

    http://www.youtube.com/watch?v=u6IXnrd2Ymc

    SvaraRadera
  19. Jo, Momodou är med i styrelsen för CMR, Centrum mot rasism alltså, som polisanmälde GB för Nogger black. Har dock inte hittat några datum som visar om han var aktiv i föreningen "back then". Det var ju ändå några år sedan, så det är omöjligt att säga.

    Däremot om man läser lite om Jallow Momodous bakgrund så förstår man lite mer varför han agerar så kraftigt mot rasism. Om det är rätt eller fel får nog var och en avgöra.

    SvaraRadera
  20. En detalj jag tänkte på, du skriver att det var "del av underhållningen". Det var inget som organiserades av nationen utan det var fyra gäster som agerade helt på egen hand. Känns som en central del i hela den här historien som dessutom har missuppfattats i medier och bland läsare.

    SvaraRadera
  21. Verkligheten är inte sådan, att man kan skämta om vad som helst. Man kan naturligtvis försöka, men det finns en hel del misslyckanden som avskräcker. Det har egentligen inte så mycket att göra med vad vi tycker om hur det borde vara. Inte ens humor-giganten Mel Brooks rekommenderar skämt om allt. Som exempel nämner han skämt riktade mot vissa grupper av bokstavstroende muslimer. Det anser han vara meningslöst.

    SvaraRadera