lördag 28 maj 2011

Den makten ska vi inte ge dem...

Kung Carl XVI Gustaf fyllde 65 år för någon månad sedan, och tillkännagav då att han inte har några planer på att trappa ner.
 
Efter den senaste tidens skandalavslöjanden om otrohet, strippklubbsbesök och eventuellt samröre med tveksamt lagliga kretsar har förtroendet och stödet för kungen rasat.

Enligt färska Synovatesiffror vill bara (!) 44 procent av svenskarna att han stannar kvar på tronen, medan 41 procent gärna ser att kronprinsessan Victoria tar över.

Jag är inte heller främmande för den tanken, men anser att det ska ske av rätt anledning. Inte som en konsekvens av skandaljournalisters skriverier.

Den makten ska vi inte ge dem.

SVT SVT SVT SVT SVT EXP EXP EXP EXP DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD GP GP GP GP D D D D D

12 kommentarer:

 1. Vad är rätt anledningar enligt dig?

  SvaraRadera
 2. Magnus, bra och given fråga.

  Att han inte orkar, att han har tappat engagemanget och gnistan, att han - av någon anledning inte VILL.

  Eller att han gravt missköter sina åtaganden.

  Eller att han bevisbart - inte enbart enligt skvaller - gjort sig skyldig till något direkt kriminellt.

  Där är vi inte än.

  SvaraRadera
 3. Jag har besökt över 50 länder runt om i världen och min slutsats till människornas inställning till sex och naken hud är att: Mest tabu är det i områden behärskade av den form av romersk mytologi som kallas protestantiska. sedan kommer den katolska varianten långt långt efter följt av ännu längre efter islam, hinduism och buddism. Att statschefen i ett land ska avgå pga han brutit mot några lokala tabun vars grund ligger i att påven för att hindra att prästernas egendomar gick i arv till deras barn när prästen dog förbjöd präster att gifta sig för 1000 år sedan är bara TRAMS 2011.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra inlägg! Peter Althin är förövrigt en tragisk nolla som till varje pris vill störta monarkin - vare sig det gäller fakta eller uppdiktade skandaler.

  Leve kungen och leve monarkin!

  SvaraRadera
 5. För något år sedan gjordes en annan granskning av kungahuset av seriösa journalister. Jag tror det var Lena Sundström som var programledare i "Kalla fakta" när man gav en intressant inblick i kungens affärer med betoning på rätt avancerad skatteplanering. Här hade man väl ändå kunnat tänka sig, att förtroendet för kungahuset sjönk rejält. Det gick tämligen spårlöst förbi.

  SvaraRadera
 6. Vänta nu, nämnde du orden "seriösa journalister" (en omöjlighet i sig) och "Lena Sundström" i samma mening? Samt "Kalla Fakta"? Okeeej...

  SvaraRadera
 7. Medierna har för stor makt. Låt vår kung vara i fred även om han
  skulle visa sig vara mänsklig.

  SvaraRadera
 8. Björn Blomqvist31 maj, 2011

  Monarkins vara eller icke är uppenbarligen en intefråga på på denna blogg. Det är egentligen irrelevant om det är 58% om inte vill ha kvar monarkin eller 2%. Den kommer bestå under lång tid än oavsett hur många glädjeflickor kungen bestiger eller hur lata än de andra kungligheterna är vad det gäller att faktiskt utföra det de är satta till att göra för sina apanage. Detta beror dels på att det måste till två beslut med val i mellan för att ändra grundlagen och det kommer inte att ske (så ni kan vara lugna)för det är en överväldigande majoritet av våra folkvalda som hyser rojalistiska känslor oavsett vad folket tycker.

  Dels är det ett politiskt gungfly att ge sig in och ifrågasätta för dem. Så de vågar inte satsa sitt mandat på en så osäker fråga. Dessutom är det politiker som sätter agendan.

  Men jag kan ha min mening om detta och rojalisterna sina. Det har varje människa rätt att ha. Till och med ND fast man inte kan tro det. Men vad som är så beklämmande är att inläggen här innehåller så mycket förklenande uttryck om de som tycker annorlunda. Inte rätt. Finn det inte bättre argument än att någon är "n tragisk nolla"; vissa journalister är oseriösa för att de tycker fel eller att journalistkåren som sådan (dvs de som ifrågasätter kungen och ev monarkin) har för stor makt? Måste man påminna om att denna makt är en av de grundstommar vårt samhälle vilar på tillsammans med riksdagen och rättsväsendet? De har till uppgift att granska och ifrågasätta. Inte bara vänsterelement.

  SvaraRadera
 9. Strippklubb eller inte, vem BRYR SIG???

  Jag har förståelse för republikanerna, men blir
  tokförbannad på allt skvaller mot Kungen!
  Då blir jag av princip Kungatrogen till 1000.

  De vill bara tjäna pengar på kungen och har skrivit en bok. Vore extremt patetiskt om boken med allt skvaller fortsätter att skapa debatt. Vi har för lite att skriva om i det här landet,
  -uppenbarligen!

  SvaraRadera
 10. Vad händer om det visar sig vara just bara en massa skvaller? Vad får medierna för straff för att de "granskat" eller snarare förtalat kungen? Det är så ruttet rakt igenom.

  Nu lyssnar "media" alltså på en person som säger att det finns bilder på kungen. Tar det på största allvar, bevisar ingenting etc, går till angrepp mot kungen och konfronterar honom... fortfarande utan bevis och säger att kungen ljuger eller inte säger hela sanningen...
  Varför tror de så stenhårt på vad en person säger men inte kungen? Varför fortsätter de angripa kungen och inte han som har bilderna? Han kanske ljuger.

  Rättssystemen är uppbyggda av "oskyldig till motsatsen bevisad" av en solklar anledning. Media verkar dock inte ha fattat varför det är så viktigt.

  SvaraRadera
 11. Björn Blomqvist03 juni, 2011

  En tanke angående "anonym" Kan det vara så att det är de som upprört ropar på att det bara är skvaller även är de som tycker det är spännande att läsa det sista om kungliga pojkvänner och se paparazzibilder. Till Lisa sa.. kan man först konstatera att det rör sig om så många fler än bara en som sett och säger. Dessutom är det så att all undersökande journalistik börjar med en källa. Är det så att kungen inte får granskas? När Sahlin klantade sig med kontokorten; Freivalds med bostadsrätten; Malm med nedvärderande omdömen om kvinnor(en person hade hört detta under fönstret) så fick de gå. Kungen kan inte "begå brott", han kan heller inte ställas till svars men ska man inte ens få undersöka hans agerande och fråga honom? Om vi inte får det så är vi tillbaka till Oskar II tid. En tid då man skulle vara underdånig och kungen var av gud sänt.

  SvaraRadera
 12. Gammelmedia har som uppgift att dra in pengar till sig och sina aktieagare, och detta gar de sa bra de bara kan genom att fokusera pa nyheter som saljer losnummer. En individs (kungens) festkvall vager tydligen manga tusen ganger tyngre an tex. det faktum att fredliga Sverige just nu befinner sig i tva krig och att halva Goteborgs kommunledning ar misstankta for mutbrott och andra skandaler.

  I den jamforelse vager Kungens ev. festande ungefar lika tungt som ett halvt omnamnande i ett kaseri i en studenttidning.

  Att svenska styrkor deltar i krig dar folk dodas av svenska kulor och raketer eller att vara folkvalda skor sig pa var bekostnad ar tydligen inte alls lika viktigt.

  Granska pa bara, men gor det sakligt och tur och ordning.

  Svensk massmedia har inte langre nagot att komma med.

  SvaraRadera