lördag 14 maj 2011

Åsikter grundade på... vadå?

Enligt en Synovate-mätning i slutet på mars hade var fjärde svensk förtroende för den då sprillans nye S-ledaren Håkan Juholt, vilket jämfördes med Mona Sahlins 30 %. 

Eftersom alla kände till Sahlin, men få kände till Juholt, konstaterade jag då att det var på tok för tidigt för en sådan mätning. Vad Juholt anbelangar sa den egentligen... ingenting.

Frågan är om det faktum att statsminister Reinfeldt anses vara en skickligare regeringsledare än Håkan Juholt egentligen har större relevans.

När undersökningsföretaget Skop frågade 1 000 svenskar vem som är skickligast att leda en regering svarade 73 procent Reinfeldt och 27 procent Juholt.

Åsikter grundade på... vadå? Erfarenheter från drygt fyra år med Reinfeldt som regeringsledare och noll år med Juholt?

Däremot går det ju att spekulera, men det är en helt annan sak.

SVT AB EXP DN SKD GP HD D

************

Trots Reinfeldts klara övertag visar Sifos majmätning på en knapp ledning för den rödgröna oppositionen; 46,8 procent mot 46 för Alliansen.

SvD SvD SKD NSK HD GP D

************

Det finns olika sätt att mäta folks tankar och åsikter på...

Forskare vid amerikanska Wadsworth Center uppger nu att de kan kombinera en gammal teknik, ECoG (electrocorticography), med modern programvara för att på en dator se vilket ord en försöksperson tänker på.

På så sätt skapar de vad de kallar en "tankeläsningsmaskin".

Man placerar helt enkelt elektroder direkt på hjärnan. Dessa kan då alltså registrera exakt vilket ord en försökspersonen tänker på.

Läskigt. Är det inte bättre att fråga?

3 kommentarer:

  1. Snacka om att man från högern gör allt för att manipulera folket. Ser att denna undersökning även finns på text-tv.
    Det är enorma pemngar som slängs ut av kapitalister för att låta opionsföretagen som fö är 5 st alla i Stockholm och med moderata rötter.
    Fruktansvårt att man får manipulera folket så där.

    Juholt har vöäl knappt hunnit visa sig och Reinfeldt han visar sig ju bara med utländska potentater i övrigt säger han bara npåt dumt om sjuka, arbetslösa.
    Jag avskyr karlnhan ljuger och gör allt för att lura folket.

    SvaraRadera
  2. Konstig fråga att ställa till folk tycker jag. Ingen känner ju till Juholt och vad han faktiskt går för, samtidigt som Reinfeldt har varit statsminister i snart 5 år.

    Det är mer som en gissningslek... men det hade iofs varit komiskt om Juholt hade fått mer än Reinfeldt i resultatet xD

    SvaraRadera
  3. Jag är trots Juholts korta tid som S-ledare chockad över det höga stödet för Reinfeldt. En halare typ får man leta efter. Han har under sin tid som Statsminister inte uttryckt mer än ett par konkreta åsikter om någonting över huvudtaget. Tvärtom har han varit slående passiv och undflyende samt låtit sin allians– och partikollegor leverera alla nedslående och sökta besked. Jag tror det är därför stödet för honom varit fortsatt stort; ingen har ännu sett fredrik ta ställning och misstar Fredriks passivitet för stabilitet och självförtroende. Allt medans Sverige de senaste åren genomgått sina största kulturella och politiska förändringar på tjugo år. Alliansenmed Fredrik i spetsen, har förlett oss att tro allting är som vanligt, mendans politiken genomgått något som nästan skulle kunna kallas ett paradigmskifte. Moderaternas politik är lika moderat som den alltid varit, det är bara Fredrik Reinfeldt som har tappat talförmågan och misstagits för idealistisk. I själva verket har han nedmonterat Sverige i bestådsdelar och slumpat bort de olika bitarna för att så snbbt som möjligt underminera Socialdemokraternas möjligheter. Och på samma gång också, i det dolda, tagit inkomstklyftor, centrlisering och segregatio till en ny nivå.

    SvaraRadera