onsdag 13 april 2011

Vad går Du igång på?

Den teologiska tankesmedjan Seglora smedja besökte Stiftsgården Åkersberg den gångna helgen som en av flera arrangörer i konferensen Befriande Teologiskt Forum.

Själv deltog jag på söndagen i Helle Kleins och Tomas Lindboms workshop kring att skriva opinionsbildande. Mycket intressant!

Dagstidningar delades ut och vi blev uppmanade att bläddra i dem en stund och hitta artiklar vi var och en "går igång på" utifrån begreppet tolkande teologi och samtala kring det i smågrupper.

Vilka nyheter är relevanta i samtalet/skrivandet kring teologiska frågor och kyrkans roll - i skärningspunkten mellan det samhälleliga och existentiella?

Flera av deltagarna delgav efter en stunds bläddrande, funderande och samtal sina tankar kring detta.

Man kan sammanfatta delgivningen med att - som en av deltagarna gjorde - vända på frågan och säga: Vad av det vi läser bland nyheterna är inte relevant för teologin och kyrkan?

Kyrkan är för mig en plats utan färdiga svar, en mötesplats för alla oss som längtar efter ett liv bortom alla dogmer och paragrafer, ett liv där människovärdet är okränkbart, och där ett sunt samförstånd högaktas.

Utifrån dessa utgångspunkter kan man skriva opinionsbildande om allt.

Vad går Du igång på?

************

Läs mer om konferensen här, här, och här.

1 kommentar:

  1. Vad intressant det låter, det där seminariet.

    Själv finner jag att det där med att gå igång ofta handlar om dagsformen - vissa dagar är man ganska lättantändlig medan man inte är det andra dagar.

    Idag går jag igång på Expressens löpsedel. Så mycket MER får du av Borg (eller ngt sådant) - angående budgeten.

    SvaraRadera