torsdag 14 april 2011

Är det inte fantastiskt?

Spotify, företaget som möjliggjort för miljoner musikälskare världen över att gratis, alternativt för en spottstyver, njuta av sin favoritmusik över nätet, kommer från och med den 1 maj att införa "rejäla begränsningar i sin gratisversion".

Beskedet "väckte snabbt stor uppmärksamhet och reaktioner på bloggar och i sociala medier."

Är det inte fantastiskt?

Förr betalade man en hundring för en platta med tio låtar, nu betalar man en hundring i månaden för obegränsad tillgång av i stort sett ALL musik.

Är det inte fantastiskt?

SVT DN SvD SvD HD GP SKD NSK

************

TT har tittat närmare på en marknad i förändring och en aktör som nu utmanas.

DN SvD SKD NSK

************

Tidigare inlägg här och här.

4 kommentarer:

  1. Mmm. Problemet är väl dock att Spotify erbjöd en tjänst som lät dig lyssna på musik gratis, på samma sätt som du kan lyssna på musik gratis på din radio, eller som du kan titta på tv program, filmer m.m. gratis på tv kanaler. Allt betalt av reklam.
    DET var fantastiskt, att vi helt plötsligt kunde välja vilken musik vi ville lyssna på! Visst, betala för det genom att behöva lyssna på reklam emellanåt.
    Men nu har den möjligheten tagits bort.
    Väldigt bra marknadsföring dock. Miljontals människor har säkert skapat konton hos Spotify för att kunna få tillgång till en tjänst som egentligen troligen hela tiden va planerad att tas bort.
    Jag tror nog att det är det som folk är upprörda över.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår ändå inte folks upprördhet.

    Visst, det är en försämring, men från något som är otroligt bra till något som är (fortfarande... tycker jag) otroligt bra - och som förvisso funnits sedan Spotify startade; att man för en tämligen låg kostnad får obegränsad tillgång till musik - utan reklamavbrott.

    Frågan debatteras på bl a SvD.se, där flera läsare vänder sig emot kritiken.

    Signaturen Toch// skräder inte orden:

    ”Det är häpnadsväckande att så många människor tycker att det är en mänsklig rättighet att få musik, film och underhållning gratis!”

    Jag håller med.

    SvaraRadera
  3. Försämringar upprör alltid folk, så är det nog bara helt enkelt.

    Tycker absolut att Spotify är en bra och billig tjänst, men det smakar lite surt att dom anpassar sina alternativ efter påtryckningar (med stor sannolikhet) från USA:s nöjesindustri. Även surt att artisterna får så oerhört liten del av kakan från Spotify.

    SvaraRadera
  4. Spotify är fortfarande en av de bästa affärs-idéer världen har skådat - och grundarna står i mina ögon högre i kurs än t.ex. Ingvar Kamprad. Även om vi alla - vuxna som barn - kan reagera spontant på när - bildligt talat - "lördagsgodiset dras in" av en eller annan anledning, så är den enorma reaktionen på denna förändring naturligtvis att karaktärisera mer som ett "dagens I-landsproblem". Jag hoppas och tror på företagets överlevnad.

    SvaraRadera