torsdag 24 februari 2011

Har jag missat nå’t?

Nationaldemokraterna Sanna Hill och Mattias Karlstrand har utsetts till nämndemän i Södertälje tingsrätt, skriver Expressen som anser att: ”självklart ska Nationaldemokraterna som andra partier i våra folkvalda församlingar ha rätt till nämndemän enligt dagens regelverk. De ska inte särbehandlas negativt…”

Nej, istället ifrågasätts systemet med politiskt tillsatta amatördomare.

”Vi har alla rätt att förvänta oss en rättssäker behandling i domstolarna. Och ett system där politiker utser sina partikamrater till fullvärdiga domare i en domstol borde inte höra hemma i en rättsstat.”

”Sedan tillkommer kompetensfaktorn.. När vi lämnar bilen på reparation förutsätter vi att mekanikern är professionell. När vi ska föda barn förutsätter vi att barnmorskan är legitimerad. Men om vi riskerar livstids fängelse står vi plötsligt inför risken att dömas av amatörer.”

Svårt att inte hålla med. Eller har jag missat nå’t?

SVTAB, SvD, GP

************

Jag skriver om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna…

1 kommentar:

  1. Nej, jag tror inte du har missat något. Det finns en del saker i vårt samhälle som är helt uppåt väggarna. Det kanske borde startas en separat folkrörelse bara för att få vårt land att uppfylla minimikraven på en rättsstat - och på ett öppet och demokratiskt samhälle. Men var ska man lägga energin? Det finns ju så många människor som med livet som insats slåss just nu för att över huvud taget få lov att ta de första stegen på demokratins väg. De skulle förstås anse vårt land som ett rent himmelrike.

    SvaraRadera