fredag 25 februari 2011

Håkans nät- & nyhetsflukt 110225

Jag är inte klar med frågan om vi ska ha friskolor eller ej - men ska vi tillåta friskolor krävs tydliga regler vad som gäller, tydliga kvalitetskrav och en tydlig uppföljning.

"Utbildningsminister Jan Björklund (FP) skärper tonen mot friskolor. Det finns flera tecken på att vinst går före kvalité, anser han." (Expressen)

Björklund konstaterar att luckor i lagstiftningen gör att friskolor kan strunta i att ha bibliotek, studievägledning och skolsköterskor och istället ta ut "besparingarna" som ekonomiska överskott, eftersom de får lika mycket pengar till sin verksamhet som de kommunala skolorna.

Tydliga gemensamma regler, som sagt!

ABDNDN, DNDN, SvD, GP, HD, SKD, DDD, SVT

Tankesmedjan Timbros vd Markus Uvell anser på DN debatt att Alliansens svek mot friskolorna skadar svensk utbildning.

 • Svenska kyrkans medlemsras på tiotusentals medlemmar årligen under många år borde sporra till bättre hushållning med medlemsavgifterna...

Oönskad personal kostar Svenska kyrkan 36 miljoner. "Det är notan som Svenska kyrkan valt att betala under 2010 och 2011 för att bli av med oönskad personal. 'Det här är förödande för kyrkan i ett läge där många redan är kritiska' säger Visbybiskopen Lennart Koskinen till Kyrkans tidning."

En av de utköpta är Henrik Pederby som efter bara ett drygt år på sin tjänst som informationschef på kyrkokansliet i Uppsala tvingades bort efter anklagelser om att han "skickat olämpliga mejl och i övrigt uppträtt kränkande mot kvinnor i personalen."

"För detta fick han sparken samt 69 500 kronor i 24 månader under förutsättning att han lovade att hålla tyst om saken."

Finns det en enda medlem i Svenska kyrkan som vill vara med och betala detta?

Medlemsraset lär nog fortsätta, så länge inget drastiskt görs åt eländet...

************

Elisabeth Sandlund skriver i Dagen om en miljonrullning som skrämmer:

"Svenska kyrkan behöver, ju förr desto bättre, tillsätta en kriskommission som vågar tänka nytt och djärvt. På dess dagordning borde en lång rad viktiga punkter finnas. Och en av dem måste handla om hur behandlingen av kyrkans anställda ska bringas i samklang med kyrkans människosyn."


************

Allting är relativt: Miljoner i fallskärm – trots miljardförlust


Mona Sahlin beklagar i alla fall att så få kandidater kliver fram.

DN, SKD, SKD


Om det är baksidan av en fantastisk sökmotor som hjälper oss att hitta "allt" vi letar efter, så gärna för mig.


Förmodar att det är den mänskliga faktorn som möjliggör en sådan miss...

************

Jag skriver om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna…

1 kommentar:

 1. Frågan om friskolor och privat vård kan sannerligen diskuteras. Tron på att privat=god kvalitet kan vi skrota. Tydliga krav vad gäller upphandling av offentlig vår, skola och omsorg måste till.

  Ett stort undiversitetssjukhus bedriver förutom vård också forskning och utbildning. Blivande kollegor avlönas medan de utveclar vården eller lär sig sitt kommande yrke. De bidrar föga till "produkionen" och belastar verksamheten ekonomiskt.

  Hur många får sin utbildning inom de privata?
  Delar vi på ansvaret för kommande yrkeskårer?
  Delar vi på ansvaret för ny forskning och utveckling?

  Lika villkor för lansting kommun och det privata så kanske det blir bra...

  SvaraRadera