måndag 21 februari 2011

Håkans nät- & nyhetsflukt 110221

 • Grattis Expressen till rekordvinst för 2010.

Och grattis till konststycket att kunna skriva en hel artikel om det utan att nämna huvudkonkurrenten en enda gång...


Riksdagens kulturutskott vill att finansieringen för public service ska utredas.

"Teknikutvecklingen gör att det blir irrelevant att koppla avgiften till apparaten, som man gör i dag" säger Berit Högman (S), utskottets ordförande.

Utskottet ser gärna att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tillsätter en utredning i vår som bl a tittar på hur public service kan finansieras i framtiden.

En möjlighet är att en avgift för public service ska tas ut av alla skattebetalare, som modellen med begravningsavgiften.

Det blir i så fall många som "slipper" smita från licensen i framtiden.

 AB, EXP, DN, DN, SvDSvD, SVT, SVTSVT,

 • Det finns dock betydligt värre brott. Många sexbrottanmälningar leder inte till åtal enligt DN:s kartläggning, som bl a visar att "i vilken mån anmälningar om sexualbrott leder till att en gärningsman ställs inför rätta, lagförs, beror på vilken åklagarkammare som utreder."
 
"...polisens och åklagarens inställning och arbetsmetoder spelar mycket stor roll för om en anmälan leder någonstans."
 
Låter som om viss kompetensutveckling och arbete med attityder och värderingar vore på sin plats.

 • What would Jesus do? Tja, hade han vandrat på jorden idag hade han förmodligen både facebookat och twittrat.

"Anställda inom Svenska kyrkan uppmuntras att vara aktiva på sociala medier, som Facebook och Twitter, i tjänsten. Nu har kyrkokansliet även tagit fram riktlinjer, skriver POSK Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan." (Dagen.se)

************

Jag skriver om debattetikNewsmill. Återkommande läsare av Håkans Blogg känner igen tongångarna…

4 kommentarer:

 1. Vi skola alla vara lika inför lagen, men risken att åka dit för skolk från TV licensen känns större än våldtäkt. I det ena fallet är staten offret i det andra individen. Vilket fall tilldelas mest resurser med spejare och telefonintervjuer samt dörrknackning. Undrar vilket brott staten prioriterar som grövst, dum reflektion. Skippa TV licensen och lägg alla de resurserna på något som gör nytta.

  Tobbe

  SvaraRadera
 2. Det är 2011 nu, dags att låta kunderna betala kanske. Att lägga det på skatten innebär bara att alla tvingas betala oavsett om man vill ha det eller inte, lika dumt som att tvinga alla betala till Volvo oavsett om man köper bilen eller inte.

  SvaraRadera
 3. Det finns dock ingen undersökning, vilket påpekades i pappersbilagan, om hur många som verkligen fälls i varje län.

  Om det fälls lika många i domstolarna runt om i landet så innebär det att åklagarna och polisen i Karlskrona gjort bäst bedömningar av vad som faktisk var ett brott. Och med det sagt innebär det även att Kristianstad och Nyköping skickar flest oskyldiga till domstolen. Visst de frias till slut men till vilket pris?

  Det finna alltid två sidor av myntet vilket DN totalt glömt bort, och inte heller orkat göra någon research på. Svagt är bara förnamnet.

  SvaraRadera
 4. Mats, bra kommentar. Debatten och nyhetsförmedlingen behöver vidgas, verkligheten är sällan svart eller vit.

  SvaraRadera