måndag 27 december 2010

Religionsfrihet till varje pris?

Qaisar Mahmood, 37, Revisionsdirektör vid Riksrevisionen, anser att systemet med gemensamma helgdagar ”är otidsenligt i ett mångfaldssamhälle – alla anställda borde i stället få en pott med helgdagar att själva portionera ut under året.”

Religionsfrihet i all ära, jag vurmar starkt för den, men är detta praktiskt möjligt?

Tuve Skånberg, Riksdagsledamot (KD) och ledamot av konstitutionsutskottet, menar istället att själva poängen med helgdagarna är att de är gemensamma för alla.

”Tanken att införa en pott av individuella helgdagar, religionsneutrala helgdagskonton, låter liberalt och generöst, men är i själva verket inte mer liberalt än att kräva fri stavning eller befrielse från trafikregler som högertrafik.”

Kanske att ta i, men han har en poäng. Tveksamt om det går att driva skolundervisning eller industri om var och en tar ledigt när det passar den egna religionsutövningen/traditionen.

Jag kommer att fortsätta följa debatten med intresse. Kanske det finns en vettig lösning?

1 kommentar:

  1. De tre monoteistiska världsreligionerna har tre olika varje vecka återkommande helgdagar: fredag - lördag - söndag. Det behövs bara 4 inflytelserika religioner till med strategiskt utplacerade röda dagar för att göra varje dag på året helig.

    SvaraRadera