torsdag 30 december 2010

Ett stort steg i rätt riktning

Saxat ur debattartikel på Skånskan.se:

”Just nu pratas det om att "prata om det". Diskussionen gäller gråzonen mellan frivilligt sexuellt umgänge och övergrepp. Kampanjen började på mikrobloggen Twitter (…). Kulturjournalisten Johanna Koljonen tog upp ämnet och skapade "hashtagen" (ämnesbeteckningen) #prataomdet och blev chockad över det stora gensvaret.”

Hedervärt initiativ till något det uppenbarligen finns ett stort behov av.

(Inom parentes sagt: detta är tillämpbart också på en mängd andra områden, som mobbing, alkoholism/medberoende, självmordstankar m m. Prata om det, helt enkelt!)

”En underton av utsatthet och försvarslöshet i skildringen av kvinnlig sexualitet är ett återkommande tema… (…). Kvinnan som värnlös är ett hot mot hennes politiska trovärdighet: ett offer behöver hjälp och passning, inte stärkta rättigheter."

"Men bilden av mannens rovdjursbetonade sexualitet och omoget bristande impulskontroll är om möjligt ännu mer kränkande och ett större hinder för en sansad och upplyst diskussion och alltså ett verkligt hot mot jämställdheten. Vi har långt kvar, uppenbarligen.”

Absolut, men kampanjen #prataomdet är ett stort steg i rätt riktning.

************

Länkar: ABBarometern, Exp, Exp 2, SVT, DN, DN 2

************

Ett annat steg i rätt riktning: Påven bjuder in religiösa ledare till toppmöte +
En fredens gerillarörelse

2 kommentarer:

  1. Nåja, det är väl bra med samtal rent generellt. Men det ligger i farans riktning att påven får mer och mer makt över all kristenhet.

    För mig som kristen är hela påveämbetet och RKK både odemokratiskt och obibliskt. Ingen människa skall kallas Fader, sa Jesus.

    RKK:s historia är tyvärr fyllt av förtryck av andra kristna.

    SvaraRadera
  2. Ja,det ligger i farans riktning att påven får mer och mer makt. Men den typen av riskmoment kommer man aldrig ifrån, om man vill åstadkomma positiv förändring. Och här ligger ett tungt ansvar på alla religiösa ledare.

    "RKK:s historia är tyvärr fyllt av förtryck av andra kristna."

    Hur höga oddsen är för positiv förändring som följdverkning av ett sådant här möte kan jag inte bedöma - men visst är det ett steg i rätt riktning?

    SvaraRadera