fredag 15 oktober 2010

Vad är stress?

Det pratas mycket om stress. Men vad är stress egentligen? På nätet finns mycket att läsa i ämnet; jag skall försöka mig på en sammanfattning:

Stress är något subjektivt som uppstår när man upplever en obalans mellan vad man kan prestera, vilka resurser man har och vilka krav man själv och/eller omgivningen ställer.

Denna obalans uppfattar kroppen som hotfull och reagerar med en ”kamp eller flykt”-reaktion, dvs kroppen mobiliserar alla sina krafter för att antingen slåss eller fly hals över huvud; hjärtat slår snabbare, blodtrycket ökar, matsmältningen och tillväxten avstannar och andningsfrekvensen ökar. Kroppen rustas för en fysisk kraftansträngning.

Denna reaktion är nedärvd och sker automatiskt, som en överlevnadsfaktor. Förr i tiden (typ stenåldern, eller nå’t…) hade man nytta av den för att överleva bland vilda djur och mänskliga fiender - genom kamp eller flykt.

I dag ser stressen (ofta) annorlunda ut, den rör sig mer på det mentala planet. Kroppens reaktion är fortfarande densamma, men idag är de utlösande faktorerna snarare högar med räkningar, hämta/lämna på dagis, konflikt med sina arbetskamrater…

Stress är (återigen) en individuell och högst subjektiv reaktion, vars styrka beror på hur vi tolkar en situation. Är man i balans och utvilad har man lättare att ta en situation än om man är ur balans. Hur vi reagerar beror också på vilken stresströskel vi har, som i sin tur beror på arv och miljö… och övning!

Det går, genom positivt tänkande, avslappningsövningar och övning i medveten närvaro och acceptans, att lära sig att hantera sin stress, och på så sätt reducera dess effekter och dess makt över ens liv.

1 kommentar:

  1. Det var en klockren sammanfattning och beskrivning av stress! Kunde inte gjort det bättre själv ;)

    Maria

    SvaraRadera