torsdag 16 september 2010

Skrota begreppet politisk korrekthet!

Politisk korrekthet är ett begrepp som på senare år flitigt används i samhällsdebatten. Att vara politiskt korrekt innebär att ha åsikter ”som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle.” (Nyordsboken, Norstedts Ordbok).

Enligt Wikipedia är politisk korrekthet ”en omstridd term. De som företräder sådana åsikter eller strävanden som beskrivs som politiskt korrekta har förstås en annan uppfattning än de som använder termen.”

Begreppet används ofta för att misstänkliggöra sin meningsmotståndares avsikter och åsikter; att beskylla denne för att vara politiskt korrekt är att antyda att han/hon inte kan tänka själv eller våga ta egen ställning. Med andra ord: en feg retorik som ofta tas till när de egna argumenten tryter.

Dagens debattörer: skrota begreppet politisk korrekthet, debattera hederligt och håll er till sakfrågan!

3 kommentarer:

 1. En politiker som vågar ha en egenåsikt utan att bry sig om den självutnämnda kultureloten, trodde dom var utrotade så slätstruken som valrörelsen har varit.
  Tobbe

  SvaraRadera
 2. Nej, det är närmast politiskt inkorrekt att vilja debattera hederligt och att lägga fokus på sakfrågor. Det är väldigt sällsynt i det offentliga Sverige att man ser några sådana debatter i laddade frågor. I stället dömer man ut meningsmotståndare med diverse epitet, i regel utan att ha någon rimlig grund för att göra det. I praktiken handlar det nog mycket om att man är oförmögen att försvara sin ståndpunkt i seriös debatt och därför tar till fula metoder.

  SvaraRadera
 3. Karl, alltid kul att se att ett och annat gammalt blogginlägg lever vidare...

  Har Du läst min Newsmill-artikel i ämnet? Jag har lagt in en länk ovan, just på orden "debattera hederligt".

  Allt gott!

  SvaraRadera