söndag 4 juli 2010

Sunt förnuft, vad är det?

Begreppet ”sunt förnuft” - eller rättare sagt användandet av begreppet - är intressant, då det förbluffande ofta sammanfaller med ens egen åsikt… Begreppet kan med andra ord betyda i stort sett vad som helst, beroende på vem som använder det.

På Humanisternas hemsida kan man läsa följande uttalande från J Kenneth Andersson, ordförande för Humanisternas lokalavdelning i Kalmar:

”Vi vill främja ett kritiskt och rationellt tänkande som bygger på en vetenskaplig kunskapssyn, känslor, medmänsklighet och sunt förnuft.”

I boken Ja! 2010 – Sveriges främsta säljinspiratörer om positivt tänkande står att läsa att ”de flesta säljare använder sunt förnuft, vilket är förödande. (...) Sunt förnuft kan leda dig helt fel. Sunt förnuft är oftast aktivitet i höger hjärnhalva, vår känslomässiga hjärnhalva, medan motsatsen till sunt förnuft är mer logisk, rationell och således aktivitet i vänster hjärnhalva.”

Olika sätt att se på samma begrepp, med andra ord.

Wikipedia erbjuder följande underbara (cirkel-)förklaring av begreppet ”sunt förnuft”:

”Sunt förnuft är en vardaglig benämning på sådant förnuft som rör sig på en alldaglig och lättförståelig nivå. I lite mer detalj kan detta dels innebära en sund och normal förstånds- och omdömesförmåga, dels den allmänna meningen - det vill säga samlingen av de åsikter om världen och tillvaron i allmänhet som delas av alla med ett allmänt sunt förnuft.”

Visst är den underbar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar