tisdag 2 september 2014

Respektlöst och kontraproduktivt

Jag dammade av och återpublicerade häromdagen en några år gammal men fortfarande högaktuell debattartikel med rubriken "Debattera hederligt".

Artikeln avslutas med följande uppmaning:

Dagens debattörer: Beskriv Din meningsmotståndares åsikter och avsikter på ett korrekt och sanningsenligt sätt, undvik pajkastning och generaliserande beskyllningar, typ islamofob, rasist, PK-ivrare eller vad som helst, debattera hederligt och håll Dig till sakfrågan, oberoende av ämne och sammanhang.

Det är först då Din åsikt är värd att tas på allvar!

På senare tid har det blivit återkommande att grupperingar av olika slag, partipolitiska såväl som andra, möter upp vid t ex SD:s torgmöten och demonstrativs ställer sig med ryggen mot SD-representanterna medan de talar. Jag anser att detta är både respektlöst och kontraproduktivt, och nå't av det sämsta man kan göra om man har synpunkter på och vill påverka ett partis eller en grupps politik och människosyn.

Och motsatsen till att just "debattera hederligt och hålla sig till sakfrågan".

Samma sak med Svenska Kyrkans återkommande tilltag att ringa i kyrkklockorna under liknande möten, allt för att störa och provocera (eller "markera", som de själva väljer att kalla det...). Nyligen valde t ex kyrkorådet i Sveg att dra i gång klockorna i kyrktornet samtidigt som SD:s partisekreterare Björn Söder höll torgmöte.

"Jag har inget till övers för Sverigedemokraterna, men det här var dåligt gjort", sa en av de fåtal personer som fanns runt torget. (ÖP)

Jag håller fullständigt med.

Jonny Springe, socialdemokrat och ordförande i kyrkorådet, och hans partikamrater fanns tillsammans med andra partier i närheten av torget och manifesterade för mångfald och alla människors lika värde, samtidigt som SD höll sitt möte.

ÖP: "Hur tänkte ni med kyrkklockorna? Flera personer har reagerat och anser att kyrkan protesterar mot den yttrandefrihet vi har?" (Klockorna ringde under större delen av Söders tal.)

Springe: "Vi vill visa att kyrkan ställer sig som oss bakom mångfald och alla människors lika värde. Klockorna ringde för vår manifestation."

Ja, och naturligtvis för att störa SD:s möte. Annars kunde man hållit sin nog så hedervärda och viktiga manifestation vid annan tidpunkt.

Jag tycker att det är tragiskt att kampen mot rasism och främlingsfientlighet och för mångfald och kärlek slarvas bort på det här sättet. Den är för viktig för det.

SR SVT DN UNT D D D D D KT

************

Resumé: "Man måste våga annars är man en liten lort". Ja, men i det här fallet handlar det nog framför allt om att våga vara opartisk och göra sitt jobb...

Håkan på YouTube, poeter.se och... Facebook. Välkommen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar