torsdag 7 februari 2013

Jag borde kanske tänka om...

Det förefaller som om vissa människor som normalt sätt förmår diskutera på ett sansat och civiliserat sätt i vardagliga sammanhang blir som förbytta när de får chansen att lufta sina (egentliga?) åsikter offentligt och - framför allt - anonymt. På nätet.

Man kan undra om det enbart är av ren feghet och konflikträdsla dessa personer uppför sig vettigt i vardagen, och inte för att de faktiskt anser/inser att det är just... vettigt?

Svenska kyrkan i Linköping sprider just nu via Facebook uppmaningen: "Älska din nästa så som dig själv - även på nätet!"
 
Jag är själv inte med på Facebook, men borde kanske tänka om... bara för att kunna få trycka på "gilla"-knappen.
 
SvD SvD SvD SvD SvD SvD D D D D

************

Besök gärna min sida på poeter.se!

3 kommentarer:

  1. "Näthatet" är inte frågan om verkliga hot, det är närmast ett språkbruk som uttrycker ringaktning. Om hoten skulle vara verkliga skulle hade våldet mot kvinnor som haft sitt ursprung i "näthat" kunnat dokumenteras efter allt som skrivits. Som ett exempel kan man ju tänka sig att när någon säger sig vilja döda en journalist egentligen menar att sluta köpa den tidning där journalisten arbetar med hopp om att andra skall göra detsamma så att journalisten blir arbetslös. Ordvalet kan vara hårt men man måste ju tänka efter vad det verkligen betyder. Jag tror att verkliga hot inte uttalas utan utföres utan förvarning, eftersom hotade personer kan vidta skyddsåtgärder.

    SvaraRadera
  2. "'Nähatet' är inte frågan om verkliga hot, det är närmast ett språkbruk som uttrycker ringaktning."

    Oftast så, ja. Men ett fullständigt oacceptabelt språkbruk.

    Hade man uttryckt sig på samma sätt face-to-face skulle en övervägande majoritet - med all rätt - ansett det helt oförsvarbart.

    Än så länge...

    SvaraRadera
  3. Hot om våld är också våld.
    Det är kanske det värsta vad uttrycket och hoten gör med mottagaren, och vad hoten hindrar människor att våga göra!

    SvaraRadera